Declinul demografic al Ucrainei. Sub zodia trecutului și a viitorului

Rata scăzută a natalității, dublată de rata crescută a mortalității (spor natural negativ), emigrarea forței de muncă (și a personalului calificat sau cu studii superioare) și nu în ultimul rând, creșterea procentului pensionarilor la cote care întrec procentul celor care contribuie la bugetul de stat sunt caracteristici fundamentale ale declinului demografic în Europa Centrală și de Est. Din pricina acestui fenonem, Organizația Națiunilor Unite a plasat (sub)regiunea în topul celor mai problematice regiuni din lume în termenii declinului demografic. Zece state cu cea mai rapidă scădere a populației din lume se găsesc în Europa Centrală (câteva state din Balcanii de Vest) și de Est.

Ucraina nu face excepție și intră în clubul acestor state. Prognozele ONU pe termen lung, adică anul 2050, estimează un declin demografic al Ucrainei de până la 18% din populația actuală. Restul statelor, nu departe procentual, și anume Bulgaria, Croația, Serbia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Romania și Polonia ar putea pierde până la 15%[i].

Caracteristicile demografice ale Ucrainei conform datelor statistice ale ONU

Estimativ: în perioada 2015-2020, populația Ucrainei ar urma să scadă  între 800.000-900.000  de locuitori din cauza sporului natural negativ.

 

*Conform experților pentru ca sporul natural să ajungă la 0 este nevoie ca rata de fertilitate să ajungă la 2,1 copii per mamă[iii].

Însă, în privința acestui ultim tabel, ale cărui cifre au fost preluate din datele statistici oferite de Serviciul de Statistici Naționale din Ucraina, avem unele rezerve privind realitatea ce o reflectă atunci când îl comensurăm, pe de o parte, cu datele statistice oferite de Eurostat referitoare la numărul ucrainenilor ce obțin permis de ședere în fiecare an în statele Uniunii Europene (plus fluxul migrator spre Rusia, care deși s-a redus, nu a încetat), iar pe de altă parte, cu aprecierile unor experți. Conform Eurostat, începând din anul 2013, când ucraineni au putut obține pentru prima dată permis de ședere în Europa, 236.000 au beneficiat de acesta; în anul 2015, numărul celor care au obținut permisul a devenit de două ori mai mare, adică 493.000[vii], ca în 2016, numărul celor care au primit permis de ședere să ajungă la aproape la 589.000[viii]. Totodată, obiectivitatea Serviciului Național de Statistică din Ucraina, în materie de cifre privind migrația netă (adică numărul celor care se întorc în țară minus numărul celor care părăsesc țara), este pusă la îndoială inclusiv de specialiști și experți:

„Statisticile noastre de stat, de obicei, contabilizează mai bine persoanele care sosesc decât cele care pleacă”. În plus, oamenii, de cele mai multe ori, nu reușesc nici măcar să raporteze (către autorități) plecarea lor…[ix]remarca Oleksandra Slobodian, analist CEDOS, un think-tank din Ucraina care analizează politicile publice și procesele sociale în educație, migrație și dezvoltare urbană[x].

Cifra ucrainenilor plecați în străinătate nu se cunoaște cu certitudine.

Ultimul recensământ ce a avut loc în Ucraina datează din anul 2001. Evidența populației, după șaptesprezece ani, este foarte greu de ținut, iar estimările s-ar putea să nu concorde cu realitatea. Cu toate acestea, în conformitate cu unele aprecieri oficiale, „peste 5 milioane de ucraineni lucrează sau trăiesc legal în străinătate. Cifra este enormă, iar tendința este în continuă creștere” declara Andrei Sibiga, reprezentat al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina[xi]. Cu toate acestea, ar putea fi mai mult de 5 milioane de ucraineni aflați peste granițe, fiindcă se găsesc aproape 2/3 de ucraineni care muncesc ilegal în străinătate, și astfel nu apar înregistrați neapărat în Ucraina ca fiind plecați[xii]. Această ultimă afirmație este confirmată și de către Organizația Internațională pentru Migrație, care semnala faptul că 40% dintre ucraineni care lucrează în străinătate o fac fară înregistrare oficială[xiii].

Principala destinație a ucrainenilor în Uniunea Europeană este Polonia. Aceasta se datorează, pe de o parte, proximității geografice și a micilor diferențe lingvistice, iar, pe de altă parte, cel puțin la fel de important, datorită faptului că statul polon permite ucrainenilor ca, în marja regimului de vize liber, pe baza pașaportului și a unei invitații de muncă din partea angajatorului, cel interesat să poată să meargă să muncească fără a fi obligat să aibă nevoie de viză de muncă, explica Iekaterina Kuciuțka expert la Europa fără Bariere. Iar numărul ucrainenilor ce lucrează în Polonia nu este nici pe departe unul mic. Wojciech Kononszuk, șeful departamentului privind Ucraina, Belarus și Moldova al Centrului pentru Studii Estice, aprecia că în Polonia s-ar găsi, în acest scop, între „1-1.5 milioane de ucraineni, mulți dintre ei lucrând fără permis sau cu contracte de muncă temporare”[xiv].

În ceea ce privește emigrarea în Rusia același expert, Iekaterina Kulciuțka, explica, pentru Unian.info, de ce, în ciuda tuturor evenimentelor din ultimii ani, ucrainenii încă aleg această destinație, referindu-se la lipsa barierelor lingvistice și la legăturile familiale[xv]. Conform unor date statistice oferite de media rusească și preluate mai departe, în anul 2016, în Rusia s-ar fi găsit 2,5 milioane de ucraineni, dintre care 1.4 milioane cu permis de ședere temporar sau permanent, inclusiv 400.000 de ucraineni cu statut de refugiați[xvi].

Fără nicio îndoială, principalul factor, pentru care ucraineni decid să își părăsească țara, îl reprezintă evidenta diferență de salariu față de statele unde decid să emigreze. În timp ce un salariu mediu în Ucraina, după majorarea recentă, a ajuns la 325$ (dar cu o discrepanță foarte mare între Kiev – 503$/425 euro  și regiunea Cernăuți, cu salariul mediu cel mai mic 245$/208 euro, citează Centrul Media BucPress Cernăuți)[xvii], în alte state de destinație alese de ucraineni salariul mediu se prezintă astfel: Rusia – 500 euro, Polonia 750 euro, Cehia – 870 euro, Italia – 1760 euro, Germania – 2300 euro[xviii].

Sub zodia trecutului și a viitorului

Demografia Ucrainei nu a cunoscut neapărat noi orizonturi ale declinului odată cu Revoluția Demnității, a conflictului din Donbas, a anexării Crimeii și a crizei economice, cauzate de evenimentele anterior menționate, și pe care Kievul încearcă să le soluționeze. Declinul demografic este o moștenire post-independență, o vulnerabilitate națională de gradul I, pe care conducerile ce s-au succedat în fotoliile puterii au tratat-o cu indiferență. La setul de probleme acumulate ex ante 2014, evenimentele sus-amintite doar perpetuează un fenomen început cu două decenii în urmă.

Probabil că ceea ce s-a schimbat în mod semnificativ, odată cu Revoluția Demnității, a conflictului din Donbas și a anexării Crimeii, rezidă în restrângerea mijloacelor pe care factorii de deciziei le-ar putea utiliza pentru a reduce fenomenul declinului demografic pe termen scurt și mediu. La momentul actual cu o proiecție pe 5-10 ani, dat fiind contextul de împrejurări, guvernele următoare par să aibă de îndeplinit o misiune aproape imposibilă. Cu o parte din teritoriu decupat a căreia soartă pare decisă cel puțin pentru moment, cu o altă bucată de teritoriu, ce, de la o zi la alta, ia forma unui conflict înghețat și care totodată încorporează un segment important al industriei ucrainene, cu un regim liber de vize ce facilitează emigrarea în statele Uniunii Europene și cu o lentoare nedemnă de Europa anilor 2018, în termeni de politici de dezvoltare, promovare și încurajare a investițiilor, fie ele interne sau străine, demografia Ucrainei va continua să scadă cel puțin în același ritm.

Cel mai șocant scenariu pentru Ucraina în momentul de față, bazat pe cifre estimative ale populației ucrainene, pe un număr maximal al celor care s-ar afla în străinătate (fie că muncesc, studiază ori s-au stabilit acolo) oferă ipoteza conform căreia în teritoriul controlat la ora actuală de facto de către conducerea de la Kiev – aceasta înseamnă fără populația din Crimeea și fără populația din regiunea controlată de separatiștii sprijiniți de Kremlin – ar locui aproximativ 35 de milioane de persoane[xix].  Însă, după cum am menționat anterior, în lipsa unui recensământ, marja de eroare a aproximărilor poate fi destul de mare. Cu toate aceste un lucru este cert: declinul demografic a devenit o boală cronică care cere măsuri urgente, pentru că emigrarea și sporul natural negativ vor rămâne cel puțin la aceleași cote în următorii ani. Ca urmare, forța de muncă scade, iar economia se erodează. Un efect de domino asigurat.

Moldovan Anton


[i] http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/ukraine-headed-for-perfect-storm-of-demographic-decline

[ii] https://esa.un.org/unpd/wpp/

[iii] https://www.dailysignal.com/2017/02/21/ukraines-population-continues-to-dwindle/

[iv] http://ukrstat.org/en/operativ/operativ2018/ds/mr/mr_e/mr0318_e.html

[v] Datele de pe site-ul oficial sunt neclare, pentru că amestecă migrația internă cu cea externă.

[vi] Datele de pe site-ul oficial sunt neclare, pentru că amestecă migrația internă cu cea externă.

[vii] http://ukrainianweek.com/Society/209488

[viii] Raport EUROSTAT, Residence permits for non-EU citizens, noiembrie 2017, http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8456381/3-16112017-BP-EN.pdf/e690a572-02d2-4530-a416-ab84a7fcbf22

[ix] https://www.unian.info/society/2188574-reasons-why-ukrainian-population-shrinks.html

[x] https://cedos.org.ua/en/about

[xi] https://112.international/ukraine-top-news/at-least-5-million-ukrainians-left-to-live-abroad-ukraines-foreign-ministry-5834.html

[xii] http://ukrainianweek.com/Society/209488

[xiii] https://www.unian.info/society/2188574-reasons-why-ukrainian-population-shrinks.html

[xiv] http://www.dw.com/en/poland-fears-economic-hit-as-eu-opens-door-to-ukrainians/a-42367764

[xv] https://www.unian.info/society/2188574-reasons-why-ukrainian-population-shrinks.html

[xvi] https://jamestown.org/program/russian-citizenship-for-ukrainians-addressing-russias-population-decline/

[xvii] http://bucpress.eu/economie/ucraina-cele-mai-mici-castiguri-6871

[xviii] http://ukrainianweek.com/Society/209488

[xix] https://eadaily.com/en/news/2017/10/25/major-problem-and-big-secret-how-many-people-are-still-in-ukraine

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 − seven =