Unul din cei mai devotați oameni ai lui Plahotniuc, numit la șefia serviciului moldovenesc de informaţii

botnari

Parlamentul de la Chișinău a votat pe 3 mai, numirea lui Vasile Botnari la funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Fost ministru democrat, acesta este considerat unul din cei mai devotați oameni ai oligarhului Vlad Plahotniuc, care conduce, de facto, Republica Moldova. 

Numirea acestuia la șefia SIS, avizată miercuri de comisiile parlamentare de resort, a fost criticată dur de liderul formațiunii de opoziție, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Ea a scris pe pagina sa de Facebook că această numire ar fi „o nouă mostră de abuz” din partea „guvernării PD-PSRM” și că SIS „riscă să fie transformat într-o bâtă împotriva cetățenilor”.

Candidatura democratului Vasile Botnari, fost ministru în guvernele Streleț și Gaburici, actualmente director al Societății pe Acțiuni Moldova Gaz, a fost propusă de către Comisia juridică, numiri și imunități plenului Parlamentului. SIS a rămas fără director după ce pe 22 februarie 2018, Legislativul a aprobat demisia fostului director, Vitalie Pârlog, la nici două luni de la numire.

Omul lui Plahotniuc, ajuns la conducerea Moldova-Gaz în urma înțelegerilor cu Dodon

Vasile Botnari este de profesie economist. Între 2010 și 2013 el a fost deputat pe listele Partidului Democrat, în anii 2013-2015 – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, iar în anii 2016-2017 – ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Din februarie 2017, Vasile Botnari este preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societății pe Acțiuni Moldova-Gaz. Demnitarul a fost ales în noua funcţie prin votul unanim al acţionarilor întreprinderii, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Observatori.

În subsidiar, trebuie menţionat faptul că politicianul Sergiu Mocanu, anticipase că preşedintele Gazprom, Alexei Miller, îl va numi pe Vasile Botnari în funcţia de director general al Moldova-Gaz. Potrivit lui Mocanu, decizia lui Miller ar fi fost luată în urma întrevederii de la Moscova cu Igor Dodon. Şeful statului ar fi negociat şi vândut această funcţie liderului PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, îl va numi în funcţie de director general al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz pe Vasile Botnari. Cel care a fost ministrul Transporturilor, cel care este mâna dreaptă a lui Plahotniuc şi cel care-i îndeplineşte lui Plahotniuc orice vis de acaparare a Republicii Moldova”, anticipa la acel moment Sergiu Mocanu.

Numit în fruntea Ministerului Tehnologiei Informației, fără a avea experiență în domeniu

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că Vasile Botnari nu are experiență în domeniul Tehnologiilor Informaționale, întreaga sa activitate axându-se pe domeniul Transporturilor. Acesta, în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de Administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

În 2016, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a anabolizantelor, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum avea loc contrabanda cu aceste substanţe. Potrivit raportului, schema ar fi fost protejată de mai mulți demnitari de stat, inclusiv de Vasile Botnari.

Oficial nu are nici casă, nici mașină

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2016, Vasile Botnari nu deţine automobile, terenuri, dar nici casă. În 2012 acesta indica în declarația pe venit două depozite bancare, unul de 3 milioane de MDL şi altul de 41.000 de USD. În 2016, depozitele bancare s-au diminuat considerabil, până la 270.000 de MDL şi circa 14.000 de USD.

Vasile Botnari și soția acestuia, Natalia, au fondat două firme. Soția sa este administratoarea și fondatoarea firmei A&N Service SRL, specializată în organizarea de evenimente. Datele de la Camera Înregistrării de Stat îl prezintă pe Vasile Botnari în calitate de fondator al firmei SC Vabaro Lux SRL (specializată în servicii de tâmplărie), cu sediul în Străşeni. Vasile Botnari deţine o cotă-parte de 30% din această firma.

„Numit în contextul alegerilor parlamentare”

Candidatura lui Vasile Botnari a fost înaintată pe neașteptate în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc anul curent.

Invitații ediției de miercuri, 2 mai, a emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV au dat de înțeles că această mutare a democraților ar avea menirea să intensifice utilizarea aparatului de stat de către democrați în alegerile din toamnă.

Deputatul liberal Lilian Carp spune că a fost aleasă o persoană din prima linie de încredere a liderului democrat, Vladimir Plahotniuc. Este o persoană cu care s-a mers mână în mână din primele zile, de când s-a stabilit o încredere deplină reciprocă. Totodată, Vasile Botnari a fost ministru al tehnologiilor informaționale și nu va fi de mirare dacă în curând va apărea în Parlament o „lege Big Brother” și astfel în campania electorală va putea fi monitorizat oricine. „Sunt mai multe elemente de ce s-a mers, până la urmă, pe candidatura lui Botnari, mai ales că această numire nu s-a vehiculat anterior în spațiul public”, spune Lilian Carp.

La rândul său analistul Oazu Nantoi se întreabă de ce fostul director SIS, Vitalie Pârlog, a plecat din funcție, din moment ce a fost înaintat de același partid. Referindu-se la Vasile Botnari, Nantoi spune că se apropie alegerile parlamentare și din acest motiv o persoană atât de apropiată este desemnată în funcția de director SIS. Însă, potrivit lui, din punct de vedere formal, nu s-a produs nicio încălcare.

Cercul de persoane devotate lui Plahotniuc se diminuează

Fosta deputată democrată Stela Jantuan este de părere că numirea lui Vasile Botnari în fruntea SIS este în stilul conducerii Partidului Democrat. „Pentru mine această numire vorbește despre faptul că cercul persoanelor de neîncredere a liderilor Partidului Democrat se lărgește și cercul persoanelor de încredere se îngustează. Este o soluție extremă, de asta și a apărut așa de rapid. Admit că a fost foarte neașteptată numirea inclusiv pentru Vasile Botnari”, este de părere Stela Jantuan. Potrivit acesteia, o altă întrebare apare acum şi anume cine va veni în locul lui Botnari la administrarea companiei MoldovaGaz.

Amintim că SIS nu are director din februarie, când fostul director Vitalie Pîrlog a demisionat după doar două luni de activitate, spunând că preferă să-și concentreze atenția pe activitatea sa de la Interpol, unde conduce Comisia de Control al Fișierelor.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

10 − two =