Trei rute turistice comune moldo-române urmează a fi deschise în acest an
România și Republica Moldova urmează să inițieze cel puțin trei rute turistice comune, axate pe trecutul istoric comun, pe tradiția comună vitivinicolă și pe tradiția monastică, care își are originea comună în statul medieval moldovenesc
Drumul vinului care leagă România de Republica Moldova va fi finalizat până la sfârşitul anului, a anunţat vineri, în localitatea buzoiană Finţeşti, ministrul Turismului din România, Bogdan Trif, care a susţinut o declaraţie de presă comună cu Directorul General al Agenţiei Turismului a Republicii Moldova, Stanislav Rusu.
Rute comune și pachete turistice comune
Proiectul face parte din acordul de cooperare în turism între cele două ţări, aflat în curs de finalizare, prin care vor fi lansate, de asemenea, pachete turistice comune.
„La proiectul comun „Ruta domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt„, cu patru locaţii în România şi cinci locaţii în Republica Moldova, se va adăuga Drumul vinului. S-a demarat inventarierea cramelor şi hrubelor din cele două ţări, săptămâna viitoare urmează să se discute cu tur-operatorii, iar până la sfârşitul acestui an, acest proiect, care va lega cele două ţări, va fi finalizat”, a spus Trif.
La rândul său, Directorul General al Agenţiei Turismului a Republicii Moldova, Stanislav Rusu, a declarat că „turismul viticol este ca un magnet care leagă oameni şi popoare”.
„Am trecut de la vorbe la fapte, Drumul vinului se află în etapa de finalizare, în cele două ţări se vor crea rute comune care vor cuprinde crame şi podgorii, dar se are în vedere şi alte proiecte comune”, a afirmat Stanislav Rusu. Totodată, el a vorbit și despre o a treia rută comună posibilă – Ruta mănăstirilor.
Moldova – capitala mondială a turismului vinicol în 2018
Potrivit Agenției Turismului a Republicii Moldova proiectele menționate urmează a fi realizate până la sfârșitul anului 2018.
Ruta ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și deschiderea Birourilor de promovare turistică a României la Chișinău și a Republicii Moldova la București va fi finanțată din bugetul Ministerului Turismului din România.
Proiectul ,,Ruta Vinului” va fi primul proiect realizat și implementat în comun cu partea Română, destinat în special turiștilor din Asia ( China, Japonia, Coreea de Sud, etc.), dar și celor din America de Nord și cea de Sud.
Lansarea rutei turistice comune ,,Ruta Vinului” este realizată implicit în contextul deținerii de către Republica Moldova a titlului de ,,Capitala Mondială a Turismului Vinicol a anului 2018”, dar și includerea respectivei rute în ,,Drumul Vinului European”, proiect care împreună cu Ministerul Turismului din România, se propune de a fi inclus în proiectele relevante ale Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU, precum este ,,Drumul Mătăsii”.
Drumul comercial moldovenesc, reabilitat cu ajutorul UE
Cu susținerea financiară a Uniunii Europene, în prezent se desfășoară în Republica Moldova „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)”. Reabilitarea se efectuează în cadrul unui program mai amplu de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova și este promovat în parteneriat cu alte localități medievale: Vaslui, Cotnari, Belgorod-Dnestrovsk, Hâncești, Palanca. Toate aceste vechi localități moldovenești au făcut parte odată din Drumul comercial moldovenesc. Fiecare dintre parteneri și-au propus la rândul lor să reabiliteze în spații încărcate de istorie câte un obiectiv care să valorifice curiozitatea turiștilor pe acest Drum medieval.
Turiştii ne vizitează ţara în special pentru vinării şi mănăstiri
Atracţiile naţionale sunt principalii motivatori pentru călătorii pe teritoriul Moldovei. În Moldova sunt peste 15 mii de atracţii turistice antropice şi peste 300 de arii naturale importante. Până în prezent cei mai mulţi turişti sunt atraşi de obiective viti-vinicole sau religioase. Este printre cele mai mari şi numărul turiştilor ce vizitează ţara în scopuri de afaceri, deşi aceştia mai greu se integrează în definiţia clasică de turişti.
Vizitarea locațiilor istorice nu se numără printre atracțiile turistice moldovenești
În anul 2017 Republica Moldova a fost vizitată de 17,5 mii de turişti şi excursionişti străini. Din totalul de turiști și excursioniști străini, care au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a turoperatorilor, 78,3% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 17,2% – de afaceri şi profesionale şi 4,5% – de tratament.
Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti şi excursionişti străini sosiţi în Republica Moldova le-au revenit cetăţenilor din România (16,7%), Federaţia Rusă (9,6%), Ucraina (7,2%) și Germania (6,8%).
Astfel, vizitarea unor monumente istorice nici nu figurează printre motivaţiile turiştilor străini în ţara noastră. Reconstrucţia curţii domneşti de la Lăpuşna despre care se spune că ar fi fost construită de Alexandru Lăpuşneanu, este un semnal că diriguitorii sectorului au decis să sporească varietatea obiectivelor turistice.
Republica Moldova – cea mai puțin vizitată țară din Europa
Începând cu anul 2015 fluxul de vizitatori străini în RM înregistrează o creștere firavă și conjuncturală. În ultimii 15 ani, industria turismului receptor din Republica Moldova este în stagnare, în timp ce industria turismului pe plan global s-a mărit de peste 10 ori, generând 30% din exportul mondial de servicii. Conform Organizației Mondiale a Turismului tendințele de creștere urmează să se mențină până în 2030. Chiar dacă peste jumătate din numărul de turiști vizitează destinații turistice europene, Republica Moldova este cea mai puțin vizitată țară din Europa. Odată cu implementarea unor politici și reglementări moderne, unele state precum Georgia sau Armenia și-au mărit numărul de turiști de 10 și respectiv 4 ori pe parcursul a 10 ani.
C.I.