Moldova, observator în cadrul Uniunii Eurasiatice – acțiune electorală a lui Dodon făcută în calitate de persoană fizică

unire

Preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat în cadrul şedinţei Consiliului Suprem Economic Eurasiatic, desfășurat pe 14 mai la Soci, că liderii statelor membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) au convenit să acorde Republicii Moldova statutul de observator.

Ne aşteptăm ca în calitate de observator, Republica Moldova să participe activ la activităţile uniunii noastre”, a afirmat Putin, adăugând că organizaţia este pregătită să ia în considerare cereri din partea altor state interesate, în special a vecinilor din CSI.

Prezent la Soci, preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat că „este o zi importantă, un moment istoric – Republica Moldova a primit oficial statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, relatează Radio Europa Liberă.

Totodată, Dodon a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin.

Am constatat un dialog foarte bun la nivel de preşedinţi, spre deosebire de contactele deloc productive la nivel de guverne”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Dodon a făcut declarațiile de aderare ca persoană fizică

„Realizarea” lui Dodon este considerată una preelectorală, fără nicio șansă de a se materializa și chiar luată în derâdere de către partidele politice de centru și de dreapta.

Statutul de observator al Republicii Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice a fost obţinut fără acordul Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău, iar Igor Dodon a făcut declaraţii în calitate de persoană fizică, nu ca reprezentant al statului nostru”, a observat purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Vitalie Gămurari.

R. Moldova este un stat parlamentar. Nicio decizie privind participarea în cadrul unor organizații internaționale sau tratate nu poate fi luată fără acordul parlamentului și guvernului R. Moldova”, a menționat acesta într-o conferință de presă.

El a precizat că Dodon a participat și a făcut declarații la Soci „în mare parte în calitate de persoană fizică”, deoarece nu poate reprezenta R. Moldova și, deci, nu poate vorbi în numele ei fără acordul Parlamentului și Guvernului.

În acest context, PDM reiterează: vectorul european rămâne unicul și nu va fi schimbat”, a adăugat Gămurari.

O nouă ficțiune

Vice-premierul Iurie Leancă, președinte al Partidului Popular European a fost mai ironic în această privință.

Îi transmit felicitări președintelui Dodon! Și-a tras o nouă funcție, cea de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică.

Decizia de ieri nu are nicio implicație juridică pentru Republica Moldova. E doar o mostră de politicianism cras din partea lui Dodon. Dânsul continuă acțiunile de prejudiciere a intereselor naționale ale statului nostru, creând confuzie privind obiectivele reale de politică externă și internă ale Republicii Moldova”, a comentat Leancă.

El a specificat că Dodon ar face bine dacă s-ar preocupa ca Rusia să-și respecte angajamentele ce țin de conflictul transnistrean, de exemplu, sau obligațiile sale pe zona de liber schimb din CSI, pe care Rusia le încalcă flagrant din 2014, iar producătorii moldoveni în continuare sunt tratați discriminatoriu de către autoritățile ruse.

Aderarea la Spațiul Comun Aerian al UE, a dus la ieftinirea biletelor și la creșterea destinațiilor pentru cetățenii Republicii Moldova. Regimul liberalizat de vize a permis cetățenilor noștri dreptul de a călători liber în UE. Acordul de liber schimb cu UE a permis vinderea producției noastre pe una dintre cele mai mari pieți din lume, etc.

Ce beneficii concrete au cetățenii noștri în urma declarației referitoare la noua voastră funcție, de ”velikii” (n.a. – mare) observator a Uniunii Eurasiatice”, întreabă Leancă, cel care în calitate de premier a semnat în 2015 Acordul de Asociere cu UE.

Un simplu cal de bătaie electoral

Aderarea Republicii Moldova în calitate de observator la Uniunea Euroasiatică este calificat de către Maia Sandu, liderul principalului partid de opoziție de la Chișinău, drept un cal de bătaie electoral pentru PSRM în viitoarele alegeri parlamentare.

Dodon exploatează în continuare clivajul etnico-lingvistic și nostalgiile oamenilor pentru trecut, dar fără succes, căci Uniunea Eurasiatică este un proiect eșuat din punct de vedere economic. Această Uniune este bântuită de război comercial între membrii săi, care ar părăsi această structură dacă ar avea o alternativă și dacă ar putea înfrunta mânia Kremlinului. Ucraina a făcut alegerea corectă în favoarea Uniunii Europene, lucru pentru care Rusia i-a declarat război. Armenia a fost șantajată să rămână alături de Rusia, altfel risca să revină la conflictul cu Azerbaidjanul înarmat generos de Kremlin. Uniunea Eurasiatică este o structură căreia îi sunt străine libertățile democratice și statul de drept, iar Republica Moldova nu-și mai dorește revenirea la URSS, oricât de mult ar visa Putin și clovnul său de curte Dodon”, a specificat Maia Sandu.

Interesul național al R. Moldova este asigurat doar de asocierea la UE

Maia Sandu, care a fost contracandidata lui Dodon în alegerile prezidențiale din 2016 afirmă că acesta este ghidat de interesul personal și de partid, pentru că interesul național al Republicii Moldova este asigurat doar de integrarea în Uniunea Europeană.

UE nu a declarat embargou produselor din Moldova, nu alimentează separatismul din Transnistria, nu ne șantajează cu livrarea produselor energetice la un preț mai mare decât cel de piață. Dimpotrivă, UE ne-a deschis larg piața cu cea mai mare putere de cumpărare din lume și ne ajută să ne ajustăm standardele de calitate la rigorile acestei piețe. UE contribuie semnificativ la măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. UE finanțează interconectarea energetică a Moldovei prin intermediul României. Prin toate aceste măsuri, UE contribuie direct la îmbunătățirea nivelului de trai și la fortificarea suveranității Republicii Moldova”, a menționat lidera PAS.

Ea a conchis că, deși se declară apărători ai suveranității moldovenești, Dodon și Partidul Socialiștilor subminează statul Republica Moldova, acționând în detrimentul interesului național.

Totodată, Maia Sandu a menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate, condamnă acest demers al Președintelui Dodon ca fiind unul populist și îndreptat împotriva voinței majorității cetățenilor.

Un loc tot mai nesemnificativ în relațiile economice ale R. Moldova

Din perspectiva relaţiilor economice, statele din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și în general cele din CSI nu mai reprezintă un partener economic important pentru Republica Moldova.

În primul trimestru al anului curent, exporturile moldovenești către cele cinci state ale uniunii, Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, au însumat 93 milioane de dolari ceea ce reprezintă o pondere de 13,71% din total.

Spre comparație, în primul trimestru din 2018, exporturile de mărfuri moldovenești destinate celor 28 de țări ale Uniunii Europene au însumat 454,7 milioane de dolari, deținând o cotă de 67% în totalul exporturilor (față de 63,5% – în ianuarie-martie 2017). Exporturile moldovenești în UE au sporit cu 35,5% față de primele trei luni ale anului trecut, urmând și în viitor să înregistreze creșteri susținute, potrivit prognozelor. În plus, Republica Moldova, beneficiază prin intermediul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, de un amplu suport financiar și logistic în vederea modernizării economiei.

Și în cazul aderării la o uniunea vamală, toate beneficiile oferite de asocierea cu UE ar putea fi pierdute.

În plus, deși există o puternică afinitate față de Federația Rusă, ultimul Barometru al Opiniei Publice, făcut public recent (14 mai 2018), arată că dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, 46% din moldoveni ar vota pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, iar 34% pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

17 − four =