La 14-15 iunie va fi inaugurat un nou sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți

arta

În perioada 14-15 iunie 2018, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, inaugurează noul sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți (str. Mitropolitul Andrei Șeptițchi, nr. 23). Această Școală contribuie, de la înființarea ei, la revitalizarea și valorificarea autenticității culturii românești, folclorului muzical românesc din această zonă și nu numai – informează Agenția BucPress.

Potrivit unui comunicat de presă, remis BucPress, această Școală Populară vine să completeze lipsa de informații actuale despre istoria și cultura tradițională românească a nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și Ținutului Herța, valorificând tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul tineretului, contribuie la stabilirea cooperării optime între Asociațiile culturale românești, prin crearea unui spațiu veridic și argumentat al culturii autentice românești.

Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din municipiul Cernăuți este un proiect inedit pentru Ucraina, dar și pentru toată diaspora, un proiect pe care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți îl implementează pe bază de voluntariat, începând cu luna octombrie 2014.

Inițial Școala a fost un experiment pe durata a câteva luni, care după o analiză profundă privind viabilitatea și necesitatea unei asemenea instituții în ținuturile istorice Românești, a determinat Consiliul director al Centrului să ia hotărârea de a deschide oficial Școala Populară de Artă. În februarie 2015, în sprijinul Școlii a fost înaintată o solicitare de finanțare, care parțial a fost finanțată de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E. al României. Acest sprijin și în anii următori, chiar dacă a fost uneori insuficient, a dat posibilitatea de a crește numărul secțiunilor Școlii și de a pregăti mai mulți copii, cu ajutorul voluntarilor Centrului. Copiii din cadrul Școlii sunt pasionați și dornici să studieze arta populară și tezaurul cultural imaterial românesc, alături de părinții români, care au grijă ca tânăra generație să crească în spiritul adevăratelor valori ale neamului nostru.

În momentul de față la această Școală sunt înscriși 137 discipoli la secțiunile: Limba și literatura română, arta teatrului popular; Istoria și civilizația românească; Canto-muzică populară; Coregrafie etnografică; Pictură naivă; Încondeiere ouă; Sculptură în lemn;  Multimedia.

Continuarea o puteti citi pe Bucpress.eu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × three =