Învățământul din Cernăuți în pericol de ucrainizare totală

Uniunea civică regională „Maidan” i-a solicitat în data de 29 mai 2018 șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți să ucrainizeze în proporție de 100 la sută sfera învățământului din regiune – notează Agenția BucPress.

În scrisoare se spune că reprezentanții mediului asociativ din Ucraina sunt îngrijorați de funcționarea limbii ucrainene ca unica limbă de stat. Implementarea art. 7 al Legii Educației, potrivit apelului Uniunii „Maidan”, este o încălcare de către Ministerul Educației de la Kiev a Constituției Ucrainei. Uniunea „Maidan”, care este o asociație naționalistă ucraineană, critică art. 7 al Legii Educație pentru că permite unele drepturi pentru minorități naționale. Forțele naționaliste sunt de părere că absolut toate instituțiile de învățământ din Ucraina trebuie să fie cu predare în limba ucraineană, așa cum a decis Curtea Constituțională în decizia nr. 10/99 din 14.12.1999.

Naționaliștii scriu că art. 7 al Legii Educației este „un cal troian”, care permite unui grup de persoane să nu cunoască limba ucraineană, deoarece „există o egalitate în drepturi pentru limba minorității naționale și limba de stat”.

„Din păcate, întâmpinăm o rezistență permanentă din partea Ministerului Educației în ceea ce privește ucrainizarea învățământului din Ucraina”, se spune în apel. Uniunea „Maidan” precizează că implementarea art. 7 al Legii Educației va facilita dezintegrarea societății ucrainene și va fi o premisă pentru separatism și război în Ucraina.

„Cu scopul protejării limbii ucrainene și a statului ucrainean, rugăm Administrația Regională de Stat Cernăuți să dea ordin Departamentului Educației, Institutului de Studii Postuniversitare să pregătească propuneri, împreună cu comisia umanitară a Uniunii Maidan, pentru o nouă bază juridică de trecere a sferei învățământului în proporție de 100 la 100 la predarea în limba ucraineană. Standardele educației și planurile de învățământ trebuie să includă deja în anii 2018/2019 o dinamică clară de ucrainizare totală a școlilor de cultură generală și de studii superioare”, se spune în apelul semnat de Iuri Skoreiko, președintele comitetului executiv al prezidiului Uniunii „Maidan”.

Continuarea o puteți citi pe Bucpress.eu

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

9 − 9 =