Politicianul care va ajunge în turul doi la Chișinău. Este tânăr, unionist și apreciază femeile

munteanu

După ce au apărut tot mai multe semne că Valeriu Munteanu se pregătește pentru noile alegeri din Chișinău, preconizate a se desfăşura în data de 20 mai 2018, iata ca ieri anuntul a fost facut de catre Partidul Liberal. Liberalul Valeriu Munteanu este foarte activ și mult mai vizibil în spațiul public, iar mesajele sale – mai personalizate pentru chișinăuieni. Cum îi reușește lui Valeriu Munteanu să fie un personaj interesant pentru mass-media și să-și consolideze poziția de rival al omului PD –  Silvia Radu, încercăm să arătăm mai jos.

Demisia lui Dorin Chirtoacă, favorabilă

Interesul presei pentru Valeriu Munteanu a crescut, în special, după demisia lui Dorin Chirtoacă. Dar și după ce cam toți analiștii politici l-au considerat candidatul potrivit al liberalilor la noile alegeri locale. În ultimele săptămâni Valeriu Munteanu a oferit interviuri și a participat la emisiuni TV, subiectul fiind, de regulă, scrutinul din Chișinău. În nicio declarație a sa Valeriu Munteanu nu oferă un răspuns clar dacă va candida, însă modul în care luptă pentru atenția opiniei publice confirmă previziunile analiștilor politici.

Strategie eficientă de comunicare

Strategia lui Valeriu Munteanu este simplă și funcționează bine. Nu are în spate instituții de presă loiale Partidului Liberal, dar ca un tânăr, care mizează pe tehnologie și-a transformat pagina de facebook în “centru de presă” și postează declarații, luări de atitudine și mici spoturi video pe care ulterior le sponsorizează ca să apară în feed-ul la cât mai mulți utilizatori Facebook, care ulterior devin virale. Postările critice la adresa administrației primăriei se “vând” cel mai bine, în special în presa de opoziție. Iar stilul său de exprimare, condimentat pe alocuri cu metafore, glume și luări peste picior, este un argument puternic pentru site-urile care luptă pentru publicitatea generată de click-uri și like-uri.

Un promotor al drepturilor femeilor.

Este un tată a patru fete și se mândrește cu asta. În presa basarabeană este văzut ca un luptător aprig pentru drepturile femeilor, însă consideră că Silvia Radu face jocurile binomului Plahotniuc-Dodon și de aici și critica la adresa ei.

Încă la sfârșitul anului trecut Valeriu Munteanu a profitat de greșelile primarului interimar și a reușit să se profileze în ochii opiniei publice ca unul din principalii oponenți ai Silviei Radu. “Povestea politică de Crăciun” legată de brad, i-a adus lui Munteanu multe “cadouri mediatice” și polemici cu proaspătul primar interimar. Ulterior și-a amplificat atacurile la adresa Silviei Radu, mai ales în ultima perioadă. El folosește calificative cum ar fi “profitoare”, “uzurpatoare”, “mincinoasă” și de fiecare dată o leagă de PD și Vlad Plahotniuc.

Atinge „coarda sensibilă” a chișinăuienilor

Sâmbătă pe pagina sa de facebook Valeriu Munteanu a publicat două postări, ambele cu mesaje pentru chișinăuieni. În prima spune că programul anunțat de președintele PD, Vlad Plahotniuc, de reparație și reconstrucție a 1200 km de drumuri, nu include și orașul Chișinău sau suburbiile. În a doua postare o critică pe Silvia Radu pentru o declarație la Europa Liberă, în care spunea că “În Chișinău locuiesc mai multe națiuni”. Din această cauză, a numit-o pe Silvia Radu „homo sovieticus de tip nou”, a spus că ea nu face diferența între “națiune” și “minoritate etnică”, și a încheiat postarea cu o concluzie pe placul electoratului de dreapta: “în Chișinău să spui asta este o jignire și mai mare. Aici românii moldoveni sunt majoritari, proeuropeni și pro-NATO, pro România și împotriva lui Vladimir Putin”. Cu asta a reușit, cum spuneam și mai sus, să atragă atenția presei, iar titlurile din postarea sa au fost pe măsură: “Munteanu, un nou atac la primarul interimar”, „Silvia Radu e un homo sovieticus de tip nou”. „Ce l-a indignat pe liberal”.

Valeriu Munteanu crede în chișinăuienii școliți

L-am întrebat pe Valeriu Munteanu dacă critica la adresa Silviei Radu, care îi aduce lui vizibilitate, nu cumva poate să consolideze o parte a opiniei publice în jurul primarului interimar, Munteanu fiind în această schemă „personajul negativ”. Acesta ne-a răspuns că are încredere în chișinăuieni și în capacitatea lor de a distinge propaganda de adevăr. „Locuitorii din Chișinău sunt oameni școliți și inteligenți, nu cred că propaganda binomului va prinde în Chișinău atât de bine precum prinde în alte părți ale republicii”, potrivit lui Valeriu Munteanu.

În loc de concluzie

Alegerile vor avea loc pe 20 mai și Munteanu va candida. El a început „cu dreptul” o bună pre-campanie electorală. În general, el este o persoană activă, un bun orator, iar asta-l va putea ajuta și la dezbaterile TV. Ca avantaj are și o imagine curată, sau, cel puțin deocamdată, nu a avut nimeni motiv să i-o murdărească. Pe de altă parte, în campania electorală confruntările vor fi mai grele, iar lipsa de resurse mediatice, administrative și financiare îl pot trage în jos.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 + 2 =