Va ieși R. Moldova din CSI?

CSI

O iniţiativă legislativă privind ieşirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost depusă la Biroul permanent al Parlamentului de către un grup de deputați ai fracțiunii liberale. Autorii proiectului de lege, care a fost depus la 29 decembrie 2017,  sunt: Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Ştefan Vlas, Roman Boţan şi Ion Casian.

Potrivit documentului decizia a fost luată în conformitate cu noile viziuni socio-economico-politice ale Republicii Moldova și anume cele de orientare spre spațiul european. De asemenea liberalii consideră că acest acord nu mai este autentic din motiv că nu se respectă unele prevederi care se stipulează în act.

Acordul n-a fost respectat din start de către Federația Rusă

Având în vedere că principiile care au stat la baza constituirii Comunității Statelor Independente și anume: recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității naționale a statelor membre, egalitatea în drepturi și neamestecul în treburile interne, renunțarea la aplicarea forței, alte principii unanim recunoscute ale dreptului internațional, au fost încălcate de către una din părțile semnatare, precum și, ținând cont de aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, Parlamentul adoptă prezenta hotărâre”, se menționează în proiectul de lege.

Totodată, membrii semnatari ai proiectului de lege își argumentează poziția prin faptul că Acordul cu CSI nu a favorizat în niciun fel Republica Moldova, toate deciziile fiind luate exclusiv reieșind din interesele Federației Ruse. „Autoritățile de la Moscova nu respectă acest acord odată ce susține agresiunea militară în partea de est a Moldovei, iar mai bine de 25 de ani își menține militarii și armamentul pe teritoriul țării noastre. Aceste acțiuni încalcă toate principiile stabilite în Acordul dat, se mai arată în nota informativă a proiectului de lege.

Dodon este sigur că proiectul nu va trece

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că are mari speranțe că acest proiect de lege nu va fi votat de către Parlament.

Liberalii au depus la Biroul permanent al Parlamentului un proiect de lege care prevede denunțarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente și abrogarea hotărârii Parlamentului privind ratificarea acestui acord, fără să-și dea seama ce consecințe poate avea această decizie. Ei trebuie să fie conștienți de faptul că odată cu inițierea acestui lucru o să aibă de suferit tot cetățenii, care muncesc peste hotare. Eu sunt sigur că nu va trece acest proiect. Există o procedură specială și nu cred că va avea sorț de izbândă”, a afirmat Dodon.

Servește doar intereselor Rusiei

Comunitatea Statelor Independente a fost creată  în anul 1991, după  destrămarea Uniunii Sovietice, la care au aderat majoritatea țărilor foste membre, cu excepția celor trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia. După agresiunea rusească din Georgia în 2008, și această țară caucaziană s-a retras din comunitate.

De atunci, participarea în Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost un subiect intens dezbătut de către diverși actori politici. Tot mai des și nu doar în Moldova  CSI este calificată drept organizație ineficientă, care nu servește intereselor naționale ale statelor membre în afară de Rusia. Agresiunea Rusiei în Ucraina este elocventă în acest sens.

Pe de altă parte există argumente în favoarea apartenenței la Comunitate ce țin de exportul pe piețele CSI, de migrație sau de importul de energie, în special al gazelor.

Abandonarea CSI nu înseamnă și abandonarea automată a acordurilor comerciale

De altfel, în cazul abandonării CSI, participarea la Acordul privind Zona de Liber Schimb a CSI, semnat de R. Moldova în 2011 și ratificat în 2012, va rămâne cel mai degrabă în vigoare. Retragerea din CSI nu atrage după sine în mod obligatoriu și părăsirea zonei de comerț liber. Acest lucru se referă de asemenea la alte zeci de acorduri, inclusiv cel privind libera circulație în țările CSI. Spre exemplu Georgia, deși a părăsit CSI nu a abandonat toate acordurile din cadrul comunității.

Cota CSI în comerțul extern al R. Moldova este tot mai mică

Ponderea în volumul total al raporturilor comerciale a statelor CSI este în continuă scădere. Dacă în primele 11 luni ale anului 2010 exporturile în statele CSI reprezentau peste 40% din total, în aceeași perioadă din 2017 ponderea respectivă a coborât până la 19,5%. Spre comparație, în aceeași perioadă ponderea exporturilor spre UE a crescut în aceeași perioadă de la 47% la aproape 66%. Doar România a deținut în ianuarie-noiembrie 2017 aproape 25% din volumul exporturilor moldovenești, mai mult decât toate țările CSI împreună.

Pe de altă parte, ponderea importurilor din CSI s-a redus în aceeași perioadă de la 32,2% la 24,8% iar cea a importurilor din UE a crescut de la 44,7% la 49,8%.

Însă interconectările la resursele energetice europene prin conectarea la rețelele de gaze și energie electrică din România ar putea reduce drastic importurile din CSI și în special din Rusia de unde vine aproape tot gazul consumat în Republica Moldova.

Strategia de platformă de legătură între CSI și UE nu se materializează

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău încă mai speră că menținerea statutului de membru CSI cu toate avantajele ce decurg de aici ar fi în măsură să sporească interesul din partea comunității investitorilor. Acest avantaj este considerat atractiv atât pentru investitorii din CSI, cât și pentru cei europeni. În strategiile de atragere a investițiilor, autoritățile moldovenești cred că atât companiile din CSI, cât și cele din UE, ar putea fi tentate să-și transfere capacitățile de producție în Moldova, beneficiind dublu de regimul comercial liberalizat cu CSI și UE. Totuși, merită de amintit faptul că foarte puține companii, atât din țările CSI cât și din UE au investit în R. Moldova de la intrarea în vigoare a acordului de liber schimb cu UE în 2013. Mai mult investitorii sunt tentați de forța de muncă ieftină, însă și aceasta este pe cale să se epuizeze în R. Moldova.

Viitorul CSI este incert

Potrivit expertului Dionis Cenușă de la centrul analitic Expert-Grup, viitorul CSI este unul incert. În primul rând, ineficiența politică a CSI a fost confirmată de incapacitatea acesteia de a stopa acțiunile neprietenoase ale Rusiei împotriva Ucrainei, soldate cu anexarea Crimeii. În al doilea rând, valabilitatea acordurilor colective semnate între țările CSI depinde deseori de voința politică a Rusiei. Totodată, interesul pentru CSI în rândul clasei politice este în descreștere pe măsura accelerării integrării europene (Ucraina, Moldova). În al treilea rând, însăși Rusia are o poziție echivocă față de CSI, fiind focusată pe Uniunea Euroasiatică. Astfel, evoluția ulterioară a CSI va depinde de gradul de avansare a proceselor integraționiste euroasiatice, coordonate de Rusia,  dar și de nivelul de participare a statelor CSI, care se apropie în mod rapid de UE.

C.I.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + 14 =