Prima utilizare a tehnologiei NB-IoT pe o reţea de telecomunicaţii comercială

NB-IoT

Thenologia NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) a fost utilizată pentru prima dată în România în industria de petrol şi gaze de către OMV Petrom şi Vodafone România. Cele două companii au verificat cu succes această tehnologie pe echipamente situate în proximitatea sondelor în producţie, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu şi fără acoperire GSM.

Utilizarea tehnologiei NB-IoT este o premieră absolută pentru România şi va avea un impact extraordinar în procesul de automatizare al industriei. Referindu-se la acest aspect, Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România, a declarat că:

„Acesta este o premieră absolută pentru România, atât pentru piaţa de telecomunicaţii, cât şi pentru industrii relevante pentru economia naţională, precum cea de petrol şi gaze, care vor avea beneficii extraordinare utilizând această tehnologie. Eficientizarea costurilor, monitorizarea activităţii şi controlul permanent şi în timp real, în condiţii de deplină securitate, impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii. Cu ajutorul NB-IoT, vom putea conecta milioane de dispozitive cu costuri şi consum de energie minime. Este o poveste de succes atât pentru Vodafone România, cât şi pentru OMV Petrom”.

OMV Petrom are ca obiectiv strategic ca până în anul 2020, peste 70% din sondele deţinute să fie automatizate şi monitorizate de la distanţă, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream. Acesta a adăugat că „tehnologia şi inovaţia sunt vectori strategici importanţi în Strategia 2021+ a OMV Petrom. Încă din 2009, am demarat proiecte de automatizare şi digitalizare a zăcămintelor. Am reuşit să implementăm tehnologii de automatizare la 4.200 de sonde, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active, însă, pentru sondele aflate în zone izolate, unde nu există acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare.”

Testele au fost efectuate atât în condiţii de laborator, cât şi pe teren, şi au verificat cu succes conectarea echipamentelor specifice industriei de petrol şi gaze la centrul de date al OMV Petrom prin intermediul unei reţele de telecomunicaţii comerciale.

NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, maşini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz şi apă – şi va extinde semnificativ tipurile existente de soluții IoT. Aceasta are un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât şi pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii, de la sectorul auto şi finanţe la sănătate şi servicii publice şi chiar la electronice şi alte bunuri de consum.

NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie şi a căror conectare presupunea costuri mari până acum. Un aspect important este faptul că NB-IoT oferă companiilor siguranța şi protecția necesare, deoarece operează în spectru de frecvență licențiat şi oferă aceleaşi niveluri de securitate ca şi 4G. Tehnologia NB-IoT a fost standardizată la nivel global de către 3rd Generation Partnership Project (3GPP) în iunie 2016, iar Vodafone Group a fost primul operator din lume care a lansat soluții NB-IoT în ianuarie 2017, în Spania.

NB-IoT beneficiază de sprijin larg din partea industriei mobile la nivel global, inclusiv în China şi America de Nord, din partea a 44 de operatori mobili, 28 de furnizori de echipamente şi peste 550 de companii mobile inovatoare în domeniul IoT.

T.M.C.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seventeen − 15 =