Intermarium – subiect de dezbateri la Cernăuţi

intermarium

Intermarium, ca şi concept, a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională şi este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria, Ucraina şi Bulgaria. Vor reuşi oare aceste state să descurajeze orice mişcare potenţială a Rusiei către Vestul Europei? Conceptul de Intermarium abia a început să prindă contur şi deja dă semne de extindere. Spre sud-est spre Marea Adriatică? La toate aceste întrebări, precum şi la alte probleme privind armonizarea politico-economică a statelor componente sau cum ar putea fi eliminate obstacolele apărute în realizarea proiectului se va încerca să se răspundă în cadrul Forumului Internaţional „Intermarium – de la proiect informaţional la realitate civilizaţională”.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 23-24 noiembrie 2017 la Cernăuţi. Printre participanţi se vor număra politicieni, experţi, jurnalişti, oameni de ştiinţă din Ucraina, România, Republica Moldova, Polonia, Lituania şi Rusia. De asemenea, au fost invitaţi să participe la forumul internaţional reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi, ai Consulatelor Onorifice al Austriei şi al Germaniei din capitala Bucovinei istorice.

Scopul forumului consacrat proiectului colaborării pe axa Marea Neagră – Marea Baltică este crearea unei platforme de comunicare pentru determinarea factorilor ce frânează procesele de integrare în zona situată „între mări” şi elaborarea unei metodici de combatere şi localizare a acestor factori nefavorabili.

Organizatorul principal al forumului este Institutul pentru Democratizare şi Dezvoltare din Cernăuţi. Coorganizatori: Centrul Media BucPress – asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina, Institutul „Roman Rybarski” din Republica Polonia, Asociaţia Convergenţe Europene din România şi Universitatea Naţională din Cernăuţi. Evenimentul se va desfăşura cu susţinerea primarului Municipiului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, şi a conducerii regionale Cernăuţi.

Forumul va avea trei secţiuni:

  1. Aspectele politico-economice ale concepţiei „Intermarium”
  2. Structura spaţiului umanitar al regiunii „Intermarium”. Perspectivele armonizării.
  3. Primejdii şi bariere în calea realizării proiectului  „Intermarium”

De menţionat formatul-model al cooperării dintre organizatori, care include o asociaţie ucraineană din Cernăuţi (Institutul pentru Democratizare şi Dezvoltare), o asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina (Centrul Media BucPress), ai cărei vorbitori vor analiza provocările informaţionale moderne, dar şi asociaţii din Polonia şi România, în special Asociaţia Convergenţe Europene din Bucureşti, care sprijină tot mai multe evenimente cultural-ştiinţifice din Ucraina.

Forumul va avea loc în Sala de Marmoră a Universităţii Naţionale din Cernăuţi, parteneri media fiind Agenţia UNIAN din Kiev, publicaţia „Hvylea” din Kiev, portalul de ştiri şi analize politice „Jagiellonia” din Polonia, portalul de ştiri TOCpress, Agenţia de ştiri BucPress şi Radio Cernăuţi şi portalul de ştiri de business şi educaţie antreprenorială Transilvania Regional Business.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

18 − one =