Felgenhauer: „Rusia se pregătește de trei războaie concomitent”

Rusia

Cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum – cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România – are loc zilele acestea în incinta Cercului Militar din capitală.

La dezbateri participă invitați din Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, oficiali ai NATO și de la Bruxelles. În centrul discuțiilor se află atât regiunea Europei de Sud-Est cât și din Est. Nu lipsesc, desigur, discuțiile despre Uniunea Europeană, dar și regiunile sale problemă din aceste momente.

În Europa de Sud-Est și de Est situația se menține de ceva timp incertă. Statele din această zonă rămân victimele unor politici interne complicate, relații dificile cu vecinii și, cel mai important, interese și influențe divergente din partea actorilor externi. Se reacționează și se adaptează diferit la toate aceste presiuni, fiecare asigurându-și orientarea și politicile pentru a se asigura de rezultate pozitive pe termen lung sau cel puțin pentru a atenua problemele. Ideologia și valorile sunt folosite pentru a forma cea mai bună strategie de adaptare, creând mozaicuri regionale complicate. În cadrul forumului de ieri, moderatorul Tim Judah, corespondent special al publicației The Economist, a încercat să afle pozițiile unor invitați importanți. Mustafa Aydin – Rectorul Universității din Istanbul, Pavel Felgenhauer – Analist la Novaya Gazeta din Rusia sau Nicolas Tenzer, Directorul Centrului pentru Studii și Cercetare în domeniul Deciziilor Politice din Franța. Desigur că cele mai interesante și provocatoare declarații au aparținut reprezentantului din Federația Rusă, vecinul României și al NATO.

La întrebarea, cum se vede Marea Neagră de la Moscova, analistul din Federația Rusă, a acordat cel mai cinic răspuns posibil: „Politica rusă rămâne aceeași, adică foarte pragmatică. Nu înțeleg de ce vă miră politica noastră când ea e la fel din secolul al XIX-lea. Toate aceste strategii fac parte din politica noastră tradițională. Spuneți că noi punem în aplicare politicile fostei Uniuni Sovietice, dar fosta Uniune Sovietică s-a inspirat, la rândul său, din politica Imperiului Țarist, aceste strategii datează din timpul Războiului Crimeei. Așa am devenit cel mai întins stat din lume. La Marea Neagră sunt interesele noastre militare și economice. Nu le vom abandona”.

Pavel Fegenhauer a mai declarat pentru publicul de la București că decizia Rusiei de a-și reconsolida poziția și influența în Marea Neagră a început o data cu Războiul din Georgia, când nave de război ce aparțineau de NATO au pătruns prin strâmtori. Iar situația din Crimeea a întărit și mai mult această poziție dominantă.

Acum avem capacitatea de a scufunda orice navă militară care încearcă să intre în Marea Neagră. Acest lucru a fost necesar pentru că Soci este a doua capitală a Rusiei. Acolo președintele Putin își petrece aproape jumătate din an. Așa ne apărăm noi rutele comerciale”.

 Apoi expertul a mai adăugat că Armata Rusiei se află într-un proces de modernizare care va dura până în 2025. Atunci țara sa va fi gata să lupte în trei războaie pe care le anticipează și Generalul Gherasimov. Unul regional, al doilea cu Uniunea Europeană și al treilea război de tip nuclear. Desigur că aceste declarații despre războaie sunt ipotetice și fac parte din scenariile armatei ruse, însă ziaristul de la Moscova și-a propus să intimideze publicul. Cu referire la situația din Donbas acesta a spus că

Ucraina a crezut că poate să înfrângă Rusia, dar s-a înșelat. Acum Crimeea face legătura dintre Est și Vest. Pentru noi această peninsula este foarte importantă. De aceea este inacceptabil ca Ucraina să meargă spre Vest sau, Doamne ferește, în NATO. Moscova va încerca să oprească aceste mișcări. Anul acesta nu a fost război, așa că putem spune, Slavă Domnului!”.

T.T.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seven + three =