Cum Plahotniuc poate deveni premier al Moldovei, fără să-i păteze imaginea lui Dodon

dodon

Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că președintele prorus, Igor Dodon, poate fi suspendat din funcție, ca urmare a faptului că acesta nu-și îndeplinește obligațiunile de șef al statului și a încălcat jurământul depus. Hotărârea lasă multe semne de întrebare. În timp ce unii analiști de la Chișinău susțin că încă nu se cunosc care vor fi următoarele acțiuni întreprinde de către deputați, alte voci sugerează că aceasta ar fi o acțiuni dintr-un scenariu bine pus la punct.

Analistul  politic de la Chișinău, Ion Tăbârță, susține că, de această dată, Curtea Constituțională, a jucat de partea Guvernului, ceea ce și era de așteptat și a poziționat Guvernul în avantaj în fața președintelui statului.

Președintele Dodon, prin comportamentul său a creat toate condițiile ca să fie suspendat din funcție. Iar mai departe, deputații din Parlament trebuie să declanșeze procedura de suspendare a președintelui Dodon. Însă nu este clar care vor fi următorii pași, de aceea trebuie să așteptăm cum vor proceda deputații”, a menționat Tăbârță.

Analistul mai spune că, după cum stau lucrurile acum, președintele nu este dispus să-l desemneze pe Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, iar majoritatea parlamentară insistă asupra acestei candidaturi. De aceea, în funcție de cum va fi rezolvată această situație, se va decide dacă președintele Dodon va fi sau nu suspendat din funcție.

Nu este exclus ca Curtea Constituțională să mai fie sesizată încă o dată de către deputați și astfel să se clarifice cum se poate de acționat în asemenea situații. Aici avem nevoie de o procedură clară, constituțională ca să nu mai există confuzii pe viitor, precizează analistul.

Plahotniuc – premier, fără implicarea lui Dodon

În același timp, unele voci sugerează că decizia Curții Constituționale ar fi un pas binegândit de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Potrivit acestora, acest blocaj a fost creat de ochii lumii, pentru a fi motive ca Dodon să fie suspendat temporar din funcție. În timp ce Dodon este suspendat din funcție, se presupune că prim-ministrul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat, își va anunța retragerea din fruntea Guvernului.

Ca urmare, speakerul Andrian Candu, finul președintelui PD, înaintează candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Așa cum președintele este suspendat, candidatura lui Plahotniuc este votată de către majoritatea parlamentară, care este controlată de Plahotniuc.

Ulterior, Dodon revine în funcția de președinte, fără să i se fie pătată imaginea, iar Plahotniuc va ajunge în mult rânvnita – cea de premier.

Ulterior,  după referendumul de demitere a primarului municipiului Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, Pavel Filip ar putea să-și înainteze candidatura la alegerile locale din capitala Republicii Moldova.

O decizie fără precedent

Amintim că, pe 17 octombrie, Curtea Constituțională a emis o decizie în care menționează că voinţa politică a Preşedintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituțional, pe de o parte, şi nu poate anula, pe de altă parte, competenţele Prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie în remanierea guvernamentală. Mai mult, CC precizează că, în arhitectura constituțională a Republicii Moldova, Președintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru, și să nu fie un jucător politic. Acest lucru nu este compatibil cu logica regimului parlamentar.

Depunând jurământul, Preşedintele Republicii Moldova îşi asumă necondiţionat, în mod public și solemn obligaţia de a acționa exclusiv în spiritul loialităţii faţă de Constituţie şi de a nu încălca jurământul în nici o împrejurare (HCC nr. 2 din 24 ianuarie 2017). Curtea a reiterat că încălcarea jurământului este, pe de o parte, o încălcare gravă a Constituției, iar o încălcare gravă a Constituției este, pe de altă parte, o încălcare a jurământului. Gravitatea acestei încălcări poate ridica o problemă de incompatibilitate a Președintelui cu funcția exercitată.

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât:

  • În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligații constituționale a Președintelui.
  • Instituirea interimatului funcției, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituțională, în conformitate cu competența atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituție.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dodon acuză guvernarea de lașitate

La rândul său, Dodon a precizat că, prin decizia Curții Constituționale, majoritatea parlamentară vrea să-l oblige să aleagă: sau cedează, conform deciziei Curții Constituționale și semnează decretul de numire în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, sau nu semnează decretul și atunci responsabilitatea pentru acest decret, pentru această numire, revine președintelui Parlamentului sau Guvernului.

Eu nu voi ceda. Eu nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Consider că acest decret, această persoană, este în detrimentul intereselor statului, și nu voi semna decretul indiferent de decizia Curții Constituționale. Să semneze Candu sau Filip și să-și asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte. De fiecare dată când președintele nu semnează un decret de promovare în funcție, pe fiecare caz, Parlamentul se adresează Curții Constituționale, în baza deciziei de azi, și Curtea Constituțională spune că da, președintele nu a semnat, semnează Candu”, a declarat președintele Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că guvernarea se teme să inițieze procedura de impeachment a președintelui.

Unii spun că președintele a fost suspendat. Niciun fel de suspendare. Ei se tem de impeachment. De ce nu au început azi procedura de impeachment? De ce nu ați spus că mergeți în fața poporului? Vă temeți? Și foarte corect faceți că vă temeți”, a adăugat prorusul Dodon.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 + 17 =