Securitatea energetică – subiect de discuţii la Bucureşti

securitate energetică

Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, dl. Mihai Daraban, a avut miercuri, 27 septembrie 2017, o întâlnire de lucru cu reprezentantul Comisiei Europene din cadrul Directoratului General pentru Energie (DG ENERGY), dl. Dominique Ristori. În cadrul întâlnirii care s-a desfăşurat la CCIR Business Center au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din România interesați și implicați în domeniul energetic. Discuțiile s-au axat pe securitatea la nivel energetic a UE și piața energetică europeană pe deplin integrată.

Președintele CCIR a discutat despre principalele atuuri ale României pentru menținerea securității energetice, dar și despre provocările pe termen mediu:

”Avem în continuare suficiente resurse naturale și lucrăm susținut pentru a avea o Europă unită în termeni de energie. Bineînțeles, analizăm cu atenție energiile alternative pentru a asigura securitatea energetică a României și, de asemenea, a Europei. (…) În Marea Neagră este dificil să fie montate terminale energetice din cauza restricțiilor turcești de trecere a terminalelor de transport, însă, pe de altă parte, susținem proiectul AGRI ce urmărește să ofere României oportunitatea preluării unor resurse din Azerbaidjan şi poate din zona extinsă a Mării Caspice pe care, prin tranzitarea Mării Negre, le va putea orienta pe piața central-europeană”.

Dl. Daraban a adus în discuție și diversificarea rutelor și surselor de energie pentru a consolida securitatea energetică a Uniunii Europene. În acest sens, președintele CCIR a precizat faptul că atragerea statelor din Asia Centrală este deosebit de importantă, spre exemplu Turkmenistan. Disponibilitatea acestuia de a fi un furnizor de energie ar trebui mai bine valorificată de UE.

Dl. Dominique Ristori, reprezentantul Comisiei Europene din cadrul DG ENERGY, a precizat că

”Europa, pentru prima dată, după mult timp, este acum în fruntea creșterii economice la nivel global. (…) Energia joacă un rol important în termeni de contribuție la noua economie. (…) Securitatea energetică este obligatorie, trebuie să fie o prioritate în politicile noastre. La nivel de legislație, am reușit în 15 luni să avem o înțelegere politică despre un acord interguvernamental privind reglementarea securității gazelor, am finalizat aceste proiecte cu susținerea tuturor statelor membre și a grupurilor politice din cadrul Parlamentului European. (…) La nivelul Europei, suntem în fruntea clasamentului mondial în ceea ce privește toate aspectele de instalații offshore majore. Voi sunteți una dintre puținele țări care au și pot folosi resurse indigene”.

La momentul actual, principalele atuuri ale României pentru menținerea securității energetice sunt mixul energetic relativ balansat, producția domestică încă semnificativă, dar în scădere, de petrol, gaz și cărbune (în mod deosebit de calitate inferioară), perspectivele de noi depozite de hidrocarburi în Marea Neagră și depozite mature ce pot fi exploatate suplimentar cu noi tehnologii, precum și unitățile nucleare sigure, la standarde vestice, cu rezerve suficiente de combustibil nuclear, până recent produs în țară.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

nine + 13 =