Neinformarea – o piedică surselor europene de finanțare în Ucraina

AFN

Pentru a intra cu succes pe piețele occidentale, în ceea ce privește integrarea economică cu UE, producătorii ucraineni trebuie să se modernizeze și să implementeze standarde de calitate. Cu toate acestea, mediului de afaceri ucrainean îi lipsesc atât mijloacele, cât și experiența.

În ajutorul Ucrainei îi vin donatorii internaționali, care îi pot oferi instrumentele necesare: materiale (utilaje industriale, materii prime), financiare (resursele monetare), intelectuale (know-how, tehnologie), muncă (specialiști calificați), informații (consultanță, instruiri și programe de instruire).

Un lucru care dăunează economiei ucrainene este lipsa furnizării de informații cu privire la posibilitățile de utilizare a surselor europene. De exemplu, la 15 iulie 2015 președintele Petro Poroșenko a semnat legea „Ratificării acordului dintre Ucraina și Uniunea Europeană privind participarea Ucrainei la programul UE pentru cercetare și inovare, „Orizont 2020”. Despre o asemenea posibilitate de finanțare știau în luna noiembrie 2015, doar 5% din cei 126 de întreprinzători chestionați de publicația „Economicina Pravda”.

Printre sursele europene/străine de finanțare a start-up-urilor și afacerilor ucrainene se regăsesc următoarele programe: „Orizont 2020”, „COSME 2014-2020”, „Eurostars” și „USAID”.

O să ne oprim mai detaliat să discutăm asupra celui mai mare program al UE – „Orizont 2020”

Începând cu 3 iulie 2015, Ucraina este un membru asociat al acestui program și, prin urmare, are ocazia să se bucure de aceleași privilegii ca și țările UE.  Este cel mai mare program al Uniunii Europene care vizează finanțarea cercetării și inovării, bugetul său fiind alcătutit pentru 7 ani (2014-2020), în valoare de 80 de miliarde de euro.

Facilitatea de finanțare a IMM-urilor (IMM) se concentrează asupra nevoilor financiare orientate pe plan internațional pentru a pune în practică idei inovatoare, cu potențial ridicat de piață.
Sprijinul este oferit în trei faze diferite, formând un ciclu complet de inovare:

  1. Conceptul și evaluarea tehnică și economică (de la idee la concept) – 50.000 de euro + training-uri

 Finanțarea este oferită pentru a studia și a evalua fezabilitatea tehnică și potențialul comercial al unei descoperiri inovatoare în industria sa.

  1. Proiect de inovare – de la concepție la prototip – 1-3 milioane de euro (70% din finanțare) + formare

Finanțarea este oferită pentru proiecte inovatoare, susținute de un plan strategic de afaceri și un studiu de fezabilitate (care poate, dar nu neapărat, să fie implementat în cadrul fazei 1 a proiectului finanțat prin instrumentul IMM).

  1. Comercializarea – de la prototip la piață

Sprijinul pentru pregătirea pentru investiții, asistența acordată accesului la finanțarea riscurilor pentru clienți, precum și serviciile Rețelei Europene de Sprijin pentru Antreprenoriat vor contribui la inovarea comercială a întreprinderilor ca rezultat al etapei a 2-a.

Rezultatele de până astăzi ale Ucrainei

Timp de doi ani, Comisia Europeană a alocat aproape 270 de milioane de euro pentru propunerile de proiecte ale Ucrainei în cadrul Programului de cercetare al UE privind cercetarea și inovarea „Orizont 2020”, conform comunicării biroului UE în Ucraina pe pagina sa Facebook.

În cei doi ani, 429 de organizații ucrainene au participat pe deplin la pregătirea a 715 de propuneri de proiecte în cadrul programului Orizont 2020. Suma totală pentru care cererile de finanțare a acestor propuneri de proiecte de la Comisia Europeană au fost de 269,24 milioane de euro”, se arată în declarație.

Cu toate acestea, doar 4 companii ucrainene au câștigat concursuri în cadrul acestui program. În decembrie 2016, compania ucraineană „POLYTEDA CLOUD” a devenit prima companie câștigătoare în cea de-a doua fază a programului pentru întreprinderile mici și mijlocii, care va primi o finanțare de 1,2 milioane de euro pentru un proiect de doi ani.

Din cauza instabilității economice și politice din Ucraina, rămân neutilizate încă două surse de finanțare pentru start-up-uri și afaceri: împrumuturile bancare și sprijinul statului. Primirea creditării bancare este în prezent împiedicată de un nivel ridicat de risc pentru start-up-uri, ceea ce pentru o bancă poate însemna nereturnarea fondurilor investite, iar pentru început – rate ridicate ale creditului și necesitatea de a furniza o garanție sau o garanție lichidă.

Începând cu luna aprilie 2017, 250 de entităţi economice din Ucraina, cu venituri de cel mult 10 milioane de euro pe an și care au fost active timp de cel puțin 3 ani, sunt eligibile pentru acest program şi pentru împrumuturile bancare de la Banca Germană pentru Dezvoltare (KfW) și Fondul Germano-Ucrainian (NUF). Acestea vor putea obține un credit de investiții pe o durată de 6 ani (contribuţie proprie – 17% din valoarea împrumutului).

În condițiile în care Banca Națională a Ucrainei va fi de acord să susţină start-up-urile, Oschadbank (una dintre cele mai mari instituţii financiare din Ucraina) îşi va asuma rolul de a aloca fonduri pentru finanţarea proiectelor cu aplicabilitate în sectorul de producție, agricultură, eficiență energetică, servicii și altele.

A.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × 3 =