Maia Sandu, despre unirea României cu Moldova: „UE nu va accepta în componența sa o țară profund coruptă”

unirea

Nici unirea, nici integrarea europeană nu pot fi realizate până nu vom avea un stat de drept, funcțional și prosper, în care drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie îngrădite, în care vocea fiecărui cetățean să poată fi auzită”. O spune liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Maia Sandu, care a venit cu o reacție după ce a fost criticată că în cadrul Congresului PAS ar fi declarat că „unirea nu poate fi impusă sau făcută unirea așa cum s-a întâmplat altădată”.

Constat cu regret că unii, din rea-voință, au reinterpretat mesajele spuse de mine la Congres pe subiectul unirii. Din păcate, unii dintre unioniștii sinceri au auzit doar aceste reinterpretări tendențioase și s-au simțit ofensați. Îmi pare rău pentru aceasta. Nu am spus că Unirea din 1918 a fost impusă, ci că unirea astăzi nu poate fi impusă. Am spus că Uniunea Europeană nu va accepta în componența sa o țară profund coruptă, cu instituții total subordonate intereselor oligarhice, că pentru a ne apropia de România și Uniunea Europeană trebuie să facem puțină ordine. Am mai spus că unirea nu poate să se întâmple ca altă dată, adică ca în 1918, când a fost votată de Sfatul Țării. O asemenea decizie poate fi luată astăzi doar prin referendum”, menționează Maia Sandu.

Unirea este pentru mulți un vis, o speranță care face parte din conștiința lor. Acest pas, însă poate fi realizat doar printr-un proces democratic prin voința exprimată de majoritatea cetățenilor, o spune liderul PAS.

Pentru mine și pentru colegii din PAS contează toți oamenii. Fiecare om din Republica Moldova contează, fie că vrea reunirea cu România, fie că vrea în NATO, fie că vrea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică. Am decis să fim în PAS pentru că ne pasă de toți cetățenii. Am mai spus în repetate rânduri: Unirea poate fi făcută doar printr-un proces democratic”, a adăugat Sandu.

Fără lideri unioniști la Chișinău

Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei (cea mai mare organizație unionistă din Republica Moldova), susține că declarația Maiei Sandu este una malițioasă, care demonstrează încă o dată că niciun reprezentant al clasei politice de la Chișinău nu-și dorește unirea pentru că aceasta atentează la funcțiile pe care le dețin sau pe care le pot, eventual, obține.

Faptul că unirea nu poate fi făcută la fel ca altă dată, indiferent de unirile la care facem referire (1600, 1859 sau 1918) este evident. Trăim conjuncturi geopolitice care au prea puține în comun cu perioadele istorice în care neamul românesc a reușit să se unifice în hotarele unui singur stat, însă în ceea ce privește impunerea consider cel puțin deviată de realitate această declarație. În Republica Moldova astăzi se declară deschis pentru unire peste 30% din populație și numărul unioniștilor este în continuă creștere. Mai puțin de 10 ani în urmă procentajul unioniștilor nu depășea 10 la sută. Cât credeți că mai durează până se va forma acea masă critică de 50% + 1 de cetățeni care să fie conștienți că unirea este unica soluție. Sunt sigur că nu mai mult de câțiva ani. Suntem practic intrați în linie dreaptă pentru unire, iar faptul că lideri politici de la Chișinău care au avut rezultate remarcabile la ultimele alegeri, inclusiv datorită unioniștilor, care apropo sunt CEL MAI EDUCAT electorat, nu înțeleg și acest lucru și nu își asumă deschis dezideratul unirii nu face decât să știrbească din credibilitatea lor și această abordare va ajunge să-i taxeze la viitoarele scrutine electorale”, a menționat acesta.

Întrebat dacă unioniștii care și-au dat votul pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale nu vor mai dori să o voteze la următorul scrutin, Ursu a menționat că este posibil.

Mi se pare normal să se întâmple așa. Dacă ne-am imagina un scenariu utopic în care la precedentele alegeri prezidențiale toți unioniștii ar fi boicotat alegerile, Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur, cu un scor zdrobitor. Spuneam mai sus că electoratul unionist este cel mai educat electorat, asta pentru că, noi, deși știm exact ce ne dorim – Unirea, atunci când vine vorba de alegeri știm să votăm corect și util. Voturile unioniștilor nu au fost voturi pentru Maia Sandu, au fost mai degrabă voturi anti-Dodon. Păcat că doamna Sandu nu înțelege acest aspect. Unioniștii vor să audă un discurs politic unionist, mi se pare normal. Ceea ce deranjează cel mai tare este că un partid atrage mereu x categorii de alegători. De exemplu: PAS are printre alegătorii săi oameni care sunt anticorupție, pentru care PAS-ul are un discurs destul de clar, oameni care votează pentru integrare europeană – iarăși, un mesaj des vociferat, oameni care vor o viață mai bună – promisiune făcută de PAS și oameni unioniști cărora mereu li se spune – timpul mesajului vostru nu a venit încă. Ei bine, NU. Noi credem că timpul unirii este astăzi”, a mai spus Anatol Ursu.

Din considerentul că la Chișinău nu există lideri care să-și asume unirea, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei consideră că un partid puternic precum este PAS trebuie să își asume acest lucru.

Dorința noastră nu este să avem un alt partid unionist doar în declarații, așa ca precedentele. Este imperativ ca un partid care își propune eradicarea corupției și dezvoltarea Republicii Moldova să își asume unirea. Aceasta ar veni nu ca un unic obiectiv al partidului, dar drept completare a procesului de edificare a statului de drept”, a conchis Ursu.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

15 + four =