Condamnat la închisoare cu executare pentru devalizarea Băncii de Economii, Șor a fost lăsat în libertate

şor

Primarul de Orhei, Ilan Şor, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru că ar fi obținut 5 miliarde de lei din Banca de Economii, bani pe care i-ar fi spălat ulterior prin firmele sale off-shore. Șor însă nu a fost prezent în sala de judecată atunci când a fost pronunțată decizia. Acesta a plecat în grabă din sala de judecată imediat ce judecătorii au intrat în deliberări, motivând că i s-a făcut rău.

Potrivit deciziei magistraților, Șor își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, doar după ce va fi pronunțată decizia definitivă. Asta, deoarece primarul de Orhei a fost eliberat din arest la domiciliu și se află în prezent sub control judiciar.

Procurorii consideră că pedeapsa aplicată este mult prea blândă, în contextul în care au cerut ca Șor să fie condamnat la 19 ani de închisoare.

Pledez pentru o pedeapsă mai aspră în privinţa lui Ilan Shor. După obţinerea sentinţei motivate voi depune un apel la Curtea de Apel Chişinău”, a declarat procurorul Andrei Baieşu.

În același timp, avocații lui Șor susțin că clientul lor se declară nevinovat.

Domnul Șor a numit beneficiarii banilor furați din bancă. Dacă să vorbim despre un dosar care astăzi s-a finalizat în prima instanță, căruia i-au fost incriminate creditele primite, el a numit beneficiarul acestor mijloace Veaceslav Platon”, a precizat unul dintre avocații lui Șor.

În același timp, avocaţii lui Ilan Şor spun că deşi i s-a incriminat că a prejudiciat Banca de Economii cu 5,2 miliarde de lei, suma este de două ori mai mică.

Riscul de a părăsi țara

Cu doar câteva ore înainte de a fi pronunțată sentința, Ilan Șor a fost eliberat de către magistrați din arest la domiciu, în contextul în care s-a împlinit deja un an de când acesta se află în arest preventiv, iar legal acest termen nu mai poate fi prelungit. Ca urmare, acesta a fost plasat sub control judiciar, ceea ce înseamnă că acesta poate reveni la muncă, în fruntea orașului Orhei, dar și poate să se deplaseze liber oriunde dorește cu excepția de a părăsi țara.

Totuși, magistrații au făcut abstracție de un singur lucru, dar care este foarte și foarte important, faptul că Șor conduce Aeroportul Internațional din Chișinău. Aici apare întrebarea: Oare cât de greu îi este unei persoane care conduce un aeroport să părăsească țara într-o direcție necunoscută.

Dar, cel mai probabil, aceste lucruri au fost deja demult discutate și stabilite între Șor și coordonatorul Moldovei, Vlad Plahotniuc, iar procesul de judecată și tot ceea ce e legat de dosarele în care este implicat Șor este doar un circ pentru a arunca praf în ochii moldovenilor.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen − thirteen =