Comisia de la Veneţia spune NU modificării sistemului electoral din Moldova – o inițiativă cu interese ascunse

Comisia de la Veneţia a oferit aviz negativ proiectului privind modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, înaintat de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

Reforma propusă de cele două formațiuni nu poate fi considerată adoptată printr-un consens larg. Există „preocupări semnificative” că,  în cazul sistemului mixt, membrii Parlamentului, aleși pe circumscripții, să fie influențați de interese de afaceri. De asemenea, responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”, se menționează într-un comunicat al Comisiei de la Veneția.

Totodată, se menționează că nu sunt stipulate criteriile detaliate și cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripțiilor pentru locuitorii din Transnistria și pentru cetățenii din străinătate. Cât ține de reprezentarea femeilor și a minorităților, modificările propuse nu vor spori reprezentarea acestora în Parlament.

Democrații nu cedează

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, susține că decizia finală a Comisiei de la Veneția este cu mult mai dură decât se așteptau autoritățile. „Aceasta nu lasă spațiu de manevră guvernării care invocă principiul ”dreptului suveran”. În opinia Comisiei, în contextul actual nimic nu justifică schimbarea sistemului electoral. Ignorarea acestei decizii nu înseamnă altceva decât deturnarea fățișă a parcursului european al Republicii Moldova”, menționează Sandu.

Se pare că reprezentanții Partidului Democrat sunt de altă părere. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că obiecțiile făcute de către Comisia de la Veneția sunt recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Acesta mai spune că recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană.

Sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Este legat de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi votul în Transnistria. Sunt elemente tehnico-juridice, recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneţia şi bineînţeles noi ne-am asumat angajamentul deplin să le implementăm”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Candu a mai spus că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat încă odată că „schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova”.

Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului. Noi vom lua ca bază opinia Comisia de la Veneţia. Sunt câteva elemente importante remarcate de Comisie la care noi vom trebui să lucrăm şi vom îmbunătăţi proiectul de lege. Proiectul de lege va fi supus în continuare dezbaterilor publice, iar toate recomandările tehnico-juridice Comisiei de la Veneţia vor fi implementate”, a declarat Candu.

„Proiectul a căzut”

Directorul executiv IDIS Viitorul, Igor Munteanu, susține că proiectul a căzut și că reprezentanții acestor două partide ar trebui să înțeleagă acest lucru.

Recomandările Comisiei de la Veneția nu reflectă optimismul politic al autorităților de la Chișinău. O schimbare atât de importantă și chiar fundamentală, aș spune eu, nu este recomandabilă în acest moment. Comentariul Comisiei de la Veneția demonstrează că nu există consens public, atât de necesar pentru schimbarea sistemului electoral și ridică îngrijorări semnificative, adică riscuri serioase pentru integritatea sistemului politic, inclusiv riscul ca viitorul Parlament al Republicii Moldova să fie vulnerabil în fața intereselor unor oameni de afaceri”, menționează Munteanu.

Mai mult, acesta precizează că experții internaționali au menționat clar că au fost depistate grave carențe ale conceptului și instrumentelor. Totodată, au fost identificate și anumite scopuri urmărite de autorii proiectului.

Reprezentanții puterii declară că este dreptul suveran al statului de a decide asupra modificării sistemului electoral. De când un grup minuscul reprezintă statul. Potrivit Constituției Republicii Moldova, nicio persoană particulară, niciun grup social, niciun partid politic nu poate exercita puterea de stat în nume propriu, iar uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”, a mai declarant expertul.

Menționăm că, anterior, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au înaintat un proiect de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

13 − four =