Ucraina: lupte electorale fără alegeri parlamentare

electoral

Dinamica politică din Ucraina pare să releve pregătiri pentru alegeri anticipate, deşi au mai rămas 2 ani şi jumătate până la alegerile parlamentare ordinare. De altfel, după alegerile parlamentare din 2014 și începutul funcționării Parlamentului de la Kiev, experții s-au arătat a fi sceptici în ceea ce privește viitorul politic al acestui nou legislativ datorită diferendelor dintre liderii politici aflaţi la putere. Conflictele dintre aceştia au evoluat până la stadiul în care, la începutul anului 2016, Ucraina s-a aflat la un pas de declanşarea anticipată a alegerilor legislative. Acestea au fost evitate în ultimul moment prin intervenţia preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, care, pentru salvarea partidului şi a funcţiilor deţinute la nivel parlamentar, a luat decizia înlocuirii premierului Arseni Iațeniuk cu Vladimir Groisman (actual premier şi membru al partidului prezidenţial).

În momentul de faţă, topul știrilor naționale și regionale este dominat de ştiri referitoare la apariţia de noi formațiuni politice și mișcări civice cu orientare politică latentă, care se bazează pe aceeași idee – echipă nouă, oameni tineri neimplicați în cazuri de corupție, combaterea clasei oligarhice etc. Din Din această categorie fac parte „Spravedlivist” (Echitatea), condusă de Valentin Nalivaicenko, „Mișcarea Forțelor Noi”, lider – Mihail Saakașvili, „Poziția Civică”, condusă de Anatoli Grițenko. Liderii ultimilor două partide au anunțat deja intenţia de a crea o Uniune Liberal-Democratică, care să lupte împotriva clasei politice post-Euromaidan, invocând cazuri de corupție la nivelul Președinției și Guvernului. Avalanșa noutăților electorale este completată cu unele acțiuni ale Corpului Național – un partid născut de Batalionul Azov, compus din foști combatanți ucraineni din Donbas, care au declarat război băncilor rusești și businessului rusesc din Ucraina. Printre știrile primăverii se numără decizia partidelor naționaliste Svoboda, Corpul Național și „Pravyi Sektor” (Sectorul de dreapta) de a se uni într-o mișcare politică naționalistă. A fost semnat și un manifest național, care anunță „o cruciadă” împotriva puterii actuale de la Kiev pentru a face tot posibilul să preia controlul asupra țării și a realiza ideile naționaliste ucrainene. Nu este vorba despre o unitate instituțională, deocamdată, însă pentru atingerea scopurilor politice, cele trei partide nu exclud posibilitatea creării unui partid naționalist unic. Așadar, fără nicio premisă legală pentru alegeri parlamentare, toată lumea se pregătește de alegeri parlamentare….

Unul dintre motivele acestei pregătiri este fragilitatea coaliției parlamentare, care funcționează mai mult formal decât real. Cu toate că experții prognozează de ceva vreme dizolvarea parlamentului din motivul blocării procesului legislativ, Rada Supremă ia decizii, după situație, majoritatea parlamentară necesară adoptării de acte legislative fiind formată chiar şi fără participarea membrilor formali ai coaliţiei. Explicaţia rezidă în instinctul de autoconservare al parlamentarilor ucraineni care sunt conştienţi sondajele care arată că majoritatea forțelor politice din Parlament nu se mai bucură de popularitatea electorală de odinioară. Ilustrativ este faptul când unii deputați din coaliție critică Guvernul, luptând pentru capital electoral, însă rămân în majoritate, ceea ce nu este o formă a populismului pur.

Moda politică din Ucraina este reprezentată de hainele de opoziție. Este vorba de opoziție față de Președinte, care este acuzat în corupție și trădarea idealurilor Euromaidanului. În același timp, multe dintre echipele regionale ale partidelor nou apărute sunt formate din oameni deloc tineri și cu implicări în cazuri de corupție, oameni de afaceri care și-au făcut averi în perioade politice și circumstanțe tulburi.

În același timp apar și forțe naționaliste, care spun că liderii de la Kiev trebuie să declare război economic Rusiei, să blocheze orice comerț cu ea și să aplice metode militare în Donbas și Crimeea. Fiind prinsă ca într-o menghină, Președinția încearcă să manevreze și să manipuleze opinia publică, inclusiv prin schimbări în discursul public (pro-naționalist formal) și proiecte de legi, care sunt miza mediatică a oponenților (subiectul dublei cetățenii, condamnarea agresiunii rusești etc.). Situația este sub controlul Președinției, deocamdată, însă nu se știe cât va mai dura această perioadă de dominație pe fundalul apariției unor mișcări politice alternative. Pregătirile insistente ale oponenţilor Președinției pentru alegerile neanunțate sunt, totuși, un semnal de alarmă pentru stabilitatea politică din Ucraina.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

two × 3 =