În primul trimestru din 2017 a crescut schimbul de mărfuri dintre regiunea Cernăuţi şi România

exporturile moldovenești

De la începutul anului 2017 parteneri comerciali ai oamenilor de afaceri din regiunea Cernăuți au devenit entități din 68 de state ale lumii. Pe parcursul lunilor ianuarie-martie 2017, Vama Cernăuți a Serviciului Fiscal de Stat a înregistrat 11493 de declarații vamale de export-import. Volumul total al comerțului extern a constituit 130,1 milioane USD, ceea ce este cu 16,7 milioane mai mult decât în perioada analogică a anului 2016.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat, importul depășește exportul cu circa 50 milioane USD. Din punct de vedere geografic, cele mai multe bunuri sunt aduse în regiunea Cernăuți din Austria (27,5%) și Turcia (20,4%). Bunurile exportate din regiunea Cernăuți ajung în primul rând în România (21,4 la sută din structura exportului regional), Polonia (19,5%), Belarus (9,6%) ș.a. În linii generale, mediul de afaceri din regiunea Cernăuți are parteneri de business în 68 de state ale lumii.

Din  punct de vedere al structurii bunurilor importate / exporte, menționăm că regiunea Cernăuți a importat telefoane, tehnică computerizată, aparataj TV și legume (în special roșii). Din regiunea Cernăuți au fost exportate produse alimentare, ulei, material lemnos și altă materie primă. Potrivit statisticii oficiale, în ianuarie-martie 2017 în toate operațiunile de vânzare-cumpărare și import-export au participat doar 542 de entități economice din regiunea Cernăuți.

Merită menționat faptul că în afară de datele oficiale, o mare parte a comerțului extern are loc în Ucraina cu ajutorul diferitor scheme ilicite, o mare problemă rămânând contrabanda. Datele statistice oficiale, arată, totuși, că regiunea Cernăuți este un livrator de materie primă ieftină și un importator de tehnică IT și aparataj performant scump. În același timp, are loc o creștere a schimbului de mărfuri cu România, însă acest indice este în așteptarea unei avansări mai pronunțate, dacă comparăm structura circuitului de mărfuri cu România și cu Polonia, care nu este vecină directă a regiunii Cernăuți. Un factor prielnic ar putea deveni, în acest context, deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei ucraineano-române, care va avea loc, după promisiunile autorităților ucrainene, la finele acestui an

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − six =