Concluziile Moldova ICT Summit 2017

ict

Industria IT și sectorul tehnologiilor informaţionale din Moldova au înregistrat un volum record de vânzări anul trecut. Cifra de vânzări se ridică la peste 10 miliarde de lei. Cifrele au fost făcute publice în cadrul Moldova ICT Summit 2017.

În cadrul evenimentului, peste 30 de experţi internaţionali au prezentat mai multe proiecte inovative care ar putea fi puse în practică în domeniile educaţional, financiar, juridic şi a antreprenoriatului IT în Moldova.

Moldova ICT Sumit 2017 este organizat de către Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul tehnologiei IT sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Evenimentul se află la a opta ediţie.

Anual, creşterea vânzărilor în acest sector este de aproximativ 600 de milioane de lei. Chiar şi aşa, domeniul IT duce în continuare lipsă de specialişti calificaţi. Numărul acestora este mic comparativ cu cererea de pe piaţă.

Conform datelor Ministerului Tehnologiilor Informaţionale în ultimii ani au crescut cifrele exportului de servicii IT, de la aproape două miliarde de lei, în 2010, la peste 3 miliarde de lei în 2015.

Au fost constatate o serie de progrese esenţiale în special creşterea progresivă a cotei sectorului. Am depăşit deja etapa de creştere liniară. În ultimii ani a avut loc dublarea exportului de servicii IT„, a declarat viceministrul Tehnologiilor Informaţionale, Vitalie Tarlev.

În ciuda extinderii și dezvoltării sectorului IT, lipsa profesioniştilor în domeniu rămâne o problemă. Potrivit Asociaţiei Naţionale a companiiilor din domeniu, specialiştii calificaţi ar asigura atragerea unui număr mai mare de investitori străini.

Trebuie să creştem mai mult. Este nevoie să creăm un mediu favorabil pentru ca cei care investesc să se simtă confortabil. Avem forţă de muncă, dar este insuficientă pentru cererea care vine pentru specialişti IT„, a afirmat directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor în Domeniul TIC, Ana Chiriţă.

Reprezentanţii companiilor străine care au fost prezenţi la eveniment, au avut un feedback pozitiv față de eforturile autorităţilor de la Chişinău de a asigura un mediu favorabil pentru investitori. „Noi investim în sectorul IT din Moldova. Guvernul Moldovei oferă oportunităţi investitorilor străini, în special celor din domeniul IT„.