Ce a ascuns Ministerul Economiei de la Chișinău despre contractul de achiziționare a energiei electrice

electricity

Începând cu data de 1 aprilie, Ucraina a început procesul de livrare a energiei electrice în Republica Moldova. Lucru salutat de experți, dar care, totuși, trezește și niște semne de întrebare.

Pe 31 martie, în urma examinării ofertelor primite de la SA ”Energocom” și Centrala de la Cuciurgan, dar și a negocierilor cu aceste companii, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – ÎCS Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL, ÎCS Red Union Fenosa SA, Furnizare Energie Electrică Nord, ÎS Moldelectrica, SA Red Nord și SA Red Nord Vest, au semnat contracte cu SA ”Energocom” privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. La rândul său, Societatea pe acțiuni ”Energocom” a semnat cu compania ”DTEK Trading” din Ucraina. Oferta SA ”Energocom” a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, în prima rundă de negocieri a propus prețul de 58,5 de dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 de dolari. La volumul de energie electrică importat de Republica Moldova pe parcursul unui an, diferența dintre prețurile finale, propuse de cei doi ofertanți, aduce o economie de circa 300 milioane de lei, menționează Ministerul Economiei de la Chișinău.

Semnarea unui contract de livrare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova cu o companie din Ucraina a stârnit nemulțumirea autorităților separatiste din stânga Nistrului. Aşa-numitul ministru al economiei, Serghei Obolonik, a declarat pentru presa din stânga Nistrului că licitaţia a avut loc cu un şir de încălcări. „Această acţiune are un caracter politic și este orientată împotriva Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene care conlucrează cu Rusia în sectorul energetic. Aceste acţiuni sunt consecinţele politicii pe care o observăm acum şi în raport cu situaţia de la Cuciurgan sau problema căilor ferate”, a menționat Serghei Obolonik.

Expertul în energetică, Victor Parlicov, salută faptul că a fost selectată o companie din Ucraina.

Faptul că avem un contract deja este bine, pentru că știm de la cine și la ce preț importăm. În opinia mea, este bine că importăm acum energie electrică din Ucraina. Mi se pare corect. Mi se pare mai bine. Cel puțin, când importăm din Ucraina, acesta este prețul final. Iar atunci când importam din Transnistria, mai plăteam și niște costuri suplimentare. Trebuie să mai cunoaștem că în regiune este o schemă care presupune că banii achitați de către locuitorii de acolo pentru gaz nu merg pentru Moldovagaz și Gazprom, dar se pune pe un cont special care ulterior sunt utilizați ca bani bugetari. Noi, consumatorii din Republica Moldova subsidam bugetul regiunii separatiste. Prețul la care noi achiziționăm energie din Ucraina este un pic mai apropiat de prețul de piață, cu costurile care urmează să fie achitate suplimentar pentru transport”, susține Parlicov.

În același timp, expertul are și câteva suspiciuni.

Prima întrebare este cum și pentru ce a fost introdus în schema contractuală compania Energocom. Obligația de a cumpăra energie electrică pentru consumatori revine la doi agenți economici. În mod normal, aceste companii au fost cele care au solicitat ofertele. Într-un final, suntem anunțați că Energocom este întreprinderea care a semnat contractul”, a mai adăugat Parlicov.

Întâmplător sau nu, Ministerul Economiei nu a anunțat despre faptul că la fiecare trei luni, compania ucraineană va stabili prețul pentru următoarele trei luni.

Prețul care a fost anunțat nu este ultimul preț, ci doar pentru primele trei luni. Urmează ca acest preț să fie actualizat la fiecare trei luni. Aici a fost un element de nesinceritate din partea Ministerului Economiei. Pe parcursul anului putem să ne trezim cu un preț mult mai mare. Totodată, costurile obiective, independente, au crescut și acest lucru va fi luat în calcul la stabilirea tarifelor. Nu cred că acum ANRE va revedea tarifele. Cred că devierile financiare se vor acumula pe parcursul anului și se vor stabili la noul tarif care va fi stabilit anul viitor”, a precizat expertul.

De menționat că până acum, Republica Moldova cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

12 − eight =