De ce șomajul din regiunea Cernăuți este în creștere?

forţă de muncă

Potrivit statisticii oficiale, șomajul este în creștere în regiunea Cernăuți începând cu ianuarie 2017. Ce-i drept, numărul șomerilor a crescut nu numai în zona Cernăuți, dar și în toată Ucraina. În cifre concrete, comparativ cu ultimele luni ani anului 2016, la începutul anului curent șomajul a crescut în regiune cu 10 la sută. La bursa muncii s-au adresat deja 2430 de persoane în anul curent. În total, Centrul Regional de Plasare în Câmpul Muncii a înregistrat circa 9 mii de persoane fără serviciu. Despre aceasta a comunicat Liubov Kojoleanko, directorul adjunct al Centrului amintit în cadrul unei conferințe de presă.

Doamna Kojoleanko a declarat în fața jurnaliștilor că Centrul Regional de Plasare în Câmpul Muncii poate oferi 909 locuri de muncă vacante, înregistrate la solicitarea entităților economice din regiunea Cernăuți. Pentru un loc de muncă vacant duc lupta 10 persoane, ceea ce este o mare disproporție, susține doamna Liubov Kojoleanko.

În context, experții din Cernăuți nu sunt unanimi în ceea ce privește factorii care au determinat creșterea șomajului. Dacă colaboratorii Centrului Regional de Plasare în Câmpul Muncii consideră că această tendință este una sezonieră, atunci analiștii economici independenți sunt de părere că și noile inovații legislative au dus la creșterea șomajului. Așadar, expertul Volodymyr Kozmenko, președintele filialei cernăuțene a Centrului de Studii Europene, a comunicat că mediul de afaceri încă nu s-a acomodat cu majorarea salariului minim pe economie și introducerea plăților lunare obligatorii pentru PFA-uri.

Trebuie să menționez că discutăm despre creșterea oficială a șomajului, adică analizăm cifrele unei instituții competente ale statului ucrainean. Însă, șomajului este cu mult mai mare în realitate. Șomajul a crescut nu în ultimul rând datorită închiderii a mii de PFA-uri, care s-au adresat către stat după ajutor, ca șomeri”, a precizat economistul Volodymyr Kozmenko.

Expertul nu exclude faptul că mulți dintre șomerii înregistrați oficiali lucrează în economia subterană. O altă tendință, analizată de Kozmenko este creșterea șomajului la sate. Așadar, 65,5 la sută dintre șomeri locuiesc în zone rurale. Un alt indice reprezentativ este faptul că 33,3 la sută dintre șomeri sunt persoane cu studii superioare.

Transilvania Regional Business reamintește că directorul Centrului Regional Cernăuți de Plasare în Câmpul Muncii, Roman Crigan, a comunicat la începutul anului 2017 că pentru ocuparea unui post vacant luptă circa 10 persoane care nu au în acest moment serviciu. În același timp, piața muncii din regiunea Cernăuți are nevoie de lucrători, zidari, curieri, șoferi etc., și nu de economiști și juriști.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

3 × 2 =