Care sunt efectele majorării salariului minim pe economie în Ucraina

minim

Majorarea salariului minim pe economie a generat o serie de discuţii în societatea ucraineană. Recent, ministrul ucrainean pentru politici sociale, Pavlo Rozenko, a declarat că este posibilă implementarea unui al doilea val de majorare a salariului minim, însă, de această dată, se va ţine conte de realitatea economiei ucrainene. De menţionat că salariul minim pe economie a crescut în Ucraina până la 3.200 grivne (circa 120 USD), fiind discutată şi o posibilă majorare în viitor până la 5.000 grivne (185 USD). Pavlo Rozenko a mai adăugat că în luna mai din acest an, Guvernul de la Kiev va analiza efectele majorării salariului minim pe economie şi va anunţa care vor fi condiţiile pentru o nouă creştere a salariului minim.

În timp ce guvernanţii nu încetează să-şi laude „inovaţia”, menţionând că au crescut încasările la bugetul de stat datorită colectării taxei sociale unice şi că economia cunoaşte doar o evoluţie pozitivă, analiştii economici sunt mai prudenţi în declaraţii. Astfel, economistul dr. Evhen Tkaci de la Universitatea Naţională din Cernăuţi consideră că majorarea salariului minim pe economie este o sabie cu două tăişuri.

Pe de o parte, are loc o creştere a veniturilor populaţiei, inflaţia nu s-a situat la cote înalte în lunile ianuarie-februarie, în timp ce nivelul şomajului nu a cunoscut evoluţii pesimiste. Pe de altă parte, multe PFA-uri s-au închis, fiindcă nu au mai putut face faţă noilor reglementări. Ce-i drept, potrivit expertului ucrainean, şi sub acest aspect, situaţia poate fi discutată deoarece se pare că multe dintre PFA-urile închise continuă să-şi desfăşoare activitatea ilegal, în economia subterană.

Evhen Tkaci consideră că este prea devreme să vorbim despre o altă majorare a salariilor. Creşterile salariale trebuie să aibă loc treptat, astfel încât mediul de afaceri să poată reacţiona la schimbările legislative. Cu alte cuvinte, majorările salariale trebuie să se bazeze pe evoluţiile economiei reale. Ceea ce înseamnă că nu este corect ca salariul minim să fie majorat etapizat într-o perioadă foarte scurtă de timp, mai ales pe fondul creşterii modeste a economiei ucrainene.

În context, expertul ucrainean Andrii Novak, preşedintele Comitetului Economiştilor din Ucraina, a atras atenţia liderilor politici de la Kiev că „majorarea spontană a salariilor va avea drept efect destabilizarea indicilor financiari ai întreprinderilor”. Andrii Novak a explicat că  majorarea salariului minim pe economie care a avut loc la începutul anului 2017 a generat efecte negative în economie printre care cea mai importantă fiind denaturarea relaţiilor de muncă. Adică, tot mai mulţi angajaţi au fost oficial concediaţi, însă aceştia continuă să primească salarii neoficiale. Este vorba de sectorul privat. Instituţiile bugetare, care au rămas la acelaşi nivel de finanţare de la stat, au fost forţate să opereze reduceri de personal.

Transilvania Regional Business aminteşte că în urma majorării salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2017, taxa socială unică s-a dublat, constituind 704 grivne lunar (26 USD). În urma acestui fapt au început să se desfiinţeze PFA-urile care nu înregistrau venituri sau care erau implicate în derularea unor proiecte de business de succes ale căror rezultate financiare încă nu şi-au făcut apariţia. Potrivit introducerii unor amendamente la Codul Fiscal al Ucrainei, în anul 2017, taxa socială unică trebuie achitată de către contribuabili indiferent de venituri.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twenty + eight =