Rusia – cel mai mare investitor al economiei Ucrainei!

investitor

Spre surprinderea analiștilor economici și politicienilor, potrivit informațiilor oficiale ale Ministerului Economiei de la Kiev, cel mai mare investitor din anul 2016 al economiei Ucrainei a fost Rusia, stat recunoscut drept agresor de către Parlamentul ucrainean.

Potrivit primului vice-premier al Ucrainei, Stepan Kubiv, investitorii străini au investit în economia țării în anul 2016 3,8 miliarde USD. Acest lucru se datorează reformelor structurale desfășurate de premierul Volodymyr Groisman – a spus oficialul. În realitate, conform unor studii realizate de grupul de investiții „Univer”, anume băncile cu capital rusesc din Ucraina au avut cel mai mult de suferit în urma crizei sistemului bancar, fiind necesare vărsări de resurse financiare suplimentare și de recapitalizare.

Experții grupului „Univer”, citați de „Ekonomicina pravda” (Adevărul ucrainean), susțin că din 3,8 miliarde USD, 2,2 miliarde USD se referă la sectorul bancar. Deci, ajungem la concluzia că aceste investiții nu se referă în mod direct la economia reală, iar reformele Guvernului Groisman au un rol mai mult simbolic în acest sens. Băncile rusește (cu capital rusesc) au fost nevoite să atragă noi resurse pentru supraviețuire, conform noilor cerințe ale Băncii Naționale a Ucrainei, de altfel puteau să fie lichidate sau naționalizate.

Mai mult decât atât, deseori băncile nu atrag invetiții directe, ci realizează „convertarea datoriei subordonate în capital”, ceea ce înseamnă că dolari în numerar nu apar mai mulți în Ucraina – consideră experții, adăugând că tot mai mulți investitori globali se retrag din economia Ucrainei, cum ar fi de exemplu, „Unicredit”, „Aegon”, „Universal bank” ș.a.

De menționat că obligațiile externe ale sectorului financiar și real al economiei Ucrainei este de 3,9 USD, ceea ce este o cifrmă mai mare decât suma investițiilor externe din anul 2016. Experții susțin că este vorba despre un element al retragerii capitalului din țară și reducerii capacității / funcționalității sectorului real al economiei.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × five =