Noi evoluții pe piața muncii din regiunea Cernăuți

forţă de muncă

Pentru ocuparea unui post vacant luptă circa 10 persoane care nu au în acest moment serviciu. În același timp, piața muncii din regiunea Cernăuți are nevoie de lucrători, zidari etc., și nu de economiști și juriști”. Despre aceasta a declarat directorul Centrului Regional Cernăuți de Plasare în Câmpul Muncii, Roman Crigan, în cadrul unei conferințe de presă. Domnul Crigan a menționat că șomerii nou apăruți în regiunea Cernăuți sunt persoane cu studii superioare – funcționari, secretari, juriști etc.

La începutul anului 2017 peste 8 mii de persoane s-au adresat către Centrul Regional de Plasare în Câmpul Muncii pentru a li se oferi ajutorul necesar și consultanță. Potrivit directorului centrului amintit, locuri de muncă vacante sunt doar 800, ceea ce înseamnă că 10 persoane fără serviciu concurează pentru ocuparea unui post vacant. Roman Crigan a adăugat că în anul 2016 acest raport dintre șomeri și locuri de muncă vacante era și mai mare – 18:1. În anul 2016 datorită eforturilor Centrului Regional de Plasare în Câmpul Muncii au fost angajați 11,5 mii de bucovineni.

Roman Crigan a comunicat în cadrul conferinței de presă că întreprinderile regionale au nevoie de lucrători, constructori, zidari, meseriași, șoferi, croitori, lemnari etc. Ce-i drept oferta în acest caz este sub cerere. Roman Crigan a comunicat că în ultima vreme sunt căutați pe piața muncii și medicii. Este vorba de specialități medicale ca stomatologi, terapeuți, psihiatri, roentgenologi. În viitorii 2-3 ani piața nu va necesita noi cadre în sfera economiei, jurisprudenței și finanțelor.

De menționat că tot mai multe universități particulare din Ucraina, inclusiv din Cernăuți, începând cu mijlocul anilor 90 ai secolului trecut și până în prezent au livrat pe piața muncii specialiști ca economiști și juriști, care nu corespundeau cerințelor pieței și patronilor. În acest mod, paiața muncii este suprasaturată de aceste oferte, deseori multe și neprofesioniste (este discutabilă și calitatea învățământului) și are nevoie de alte profesii.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × two =