Ucraina a coborât cu o treaptă în ratingul țărilor inovatoare

Ucraina

În anul 2016 Ucraina a coborât cu o treaptă în ratingul economiilor inovatoare din lume. Ratingul este întocmit în mod tradițional de Bloomberg și poate fi studiat în detalii Aici.

Potrivit ratingului Bloomberg, economia ucraineană s-a situat pe poziția 42 în lume la capitolul inovațiilor. Lideri sunt Coreea de Sud, Suedia și Germania. Reamintim că în anul 2015 Ucraina s-a clasat pe poziția nr. 41, ocupată în acest an de Croația.

Una dintre surprizele ratingului este degradarea Rusiei în rating cu 14 trepte. Ratingul este încheiat cu Kazahstan, Argentina și Maroc, care și anul trecut nu se numărau printre lideri. România și-a menținut poziția din anul 2015, ocupând poziția nr. 38 – mai sus de Ucraina, dar mai jos de Rusia.

Potrivit site-ului Bloomber, experții au luat în calcul în timpul întocmirii ratingului economiilor inovatoare cheltuielile pentru cercetări științifice și inovații în economie. Este de asemenea luat în calcul și numărul companiilor de IT din țară.

Transilvania Regional Business reamintește că Ucraina s-a ridicat substanțial în ratingul sistemului fiscal Paying Taxes. În anul 2015 Ucraina s-a clasat pe locul rușinos 107 în acest rating global. O evoluție pozitivă – plus 23 de poziții – a fost posibilă datorită introducerii de amendamente în legislația fiscală și lichidarea unor organe de control, cum ar fi, bunăoară, poliția fiscală. Potrivit acestui rating, ucrainenii au început să aibă mai multă încredere în transparența sistemului fiscal, comparativ cu anii precedenți.

De menționat că potrivit noului Indice al Transparenței Bugetare, Ucraina a cunoscut una dintre cele mai pesimiste evoluţii din ultimii ani, clasându-se pe locul 56. Potrivit economiştilor din Ucraina, ratingul respectiv reflectă în mare parte situaţia din sfera transparenţei bugetare şi economice în genere din ţară. Este de menţionat că una dintre marile probleme ale transparenţei bugetare din Ucraina este nedorinţa autorităţilor de a face publice unele date bugetare.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × five =