Tot mai multe PFA se închid în Ucraina

PFA

În urma unor modificări legislative, tot mai multe PFA din Ucraina se închid. Potrivit portalului OpenDataBot, care monitorizează situația entităților economice din Ucraina, în ultimele săptămâni s-au închis 128,4 mii Persoane Fizice Autorizate. Se închid în principal PFA care aveau activități ocazionale, și nu sistematice, numite în Ucraina „PFA adormite”.  În trecut, PFA achita taxa socială unică doar în lunile când înregistrau venituri oficiale. În anul curent, potrivit introducerii unor amendamente la Codul Fiscal, taxa socială unică trebuie achitată indiferent de venituri.

Mai mult decât atât, în urma majorării salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2017, taxa socială unică s-a dublat, constituind 704 grivne lunar (26 USD). În urma acestui fapt, PFA care nu înregistrau venituri sau care erau în așteptarea fără rezultat a unor proiecte de business de succes au început să se închidă. În acest mod, are loc reducerea numărului de PFA în Ucraina. Vor rămâne – ce-i drept – doar entitățile competitive – susține juristul Volodymyr Miseciko.

Potrivit juristului, se închid mai ales PFA care se ocupă de vânzări directe, vânzări angro, servicii de transport. Din punct de vedere geografic, cele mai multe PFA s-au închis în regiunile Kiev (17 mii), Harkiv (13 mii), Dnipro (12 mii). În Poltava s-au închis peste 5 mii de PFA. În regiunea Cernăuți s-au închis 3.140 de PFA, însă regiunea Cernăuți este dintre cele mai mici din Ucraina.

Merită menționat faptul că de la 1 ianuarie 2017 au loc schimbări importante și în structurile Inspectoratelor Fiscale. Așadar, Inspectoratele Fiscale din raioane se vor transforma din organe de control în organe de consultanță. Funcțiile de control și supraveghere fiscale vor fi îndeplinite doar de inspectoratele regionale. În opinia președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, lichidarea funcțiilor de control la nivelul inspectoratelor locale va determina o liberalizare în mediul de afaceri. Mai mult decât atât, au fost scutite de orice control timp de 3 ani de zile întreprinderile / afacerile nou create, cu condiția că circuitul financiar al întreprinderilor noi nu depășește 3 milioane grivne anual (110 mii USD).

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

2 × one =