Tendințe pe piața imobiliară din Ucraina

piata imobiliara

Anul 2016 a fost un an de succes (totuși) pentru piața imobiliară din Ucraina pe fundalul anului 2015, care a fost al doilea an catastrofal după cel din 2008. Realist vorbind, anul 2016 a fost unul al schimbărilor pozitive și negative concomitent în economie. Este vorba de stoparea declinului economic și lansarea procesului de majorare a salariului mediu pe economie, care poate genera însă o inflație galopantă – susține analistul economic Maksim Troian.

În pofida paradoxurilor economice amintite, piața imobiliară a cunoscut evoluții deloc simple. Potrivit expertului, instabilitatea valutară și crizele din sistemul bancar ucrainean au reanimat discuțiile în societate despre faptul că banii trebuie investiți în case și apartamente pentru a evita devalorizarea resurselor financiare acumulate de populație. Așadar, nu o ameliorare a situației economice din Ucraina a salvat piața imobiliară, ci mai degrabă – paradoxal – pierderea încrederii în sistemul bancar și absența unor alternative sigure de a investi banii liberi  – susține Maksim Troian pentru Transilvania Regional Business.

Merită menționat faptul că la începutul anului 2016 experții erau în așteptarea unei ieftinirii a apartamentelor și caselor, însă prețul imobilelor de mâna a doua nu au cunoscut o prăbușire. Așadar imobilele de mâna a doua își mențin pozițiile. Prețul la aceste imobile au scăzut în cazul caselor construite în perioada sovietică și nu au scăzut în cazul locuințelor istorice, până în perioada sovietică – explică expertul.

Spre deosebire de apartamentele vechi, apartamentele noi înregistrează o cerere nemaiîntâlnită în ultimii ani, și aceasta din motivul că valoarea unui apartament nou este cu puțin mai mare decât a unuia de mâna a doua. Maksim Troian explică că au apărute mai multe oferte pe piața imobiliară, iar cererea a scăzut. Din acest punct de vedere, tot mai multe firme de construcții pun în vânzare apartamente noi la un preț redus, egal cu costurile investite. De aici rezultă minimalismul și economisirea, care sunt caracteristice imobilelor noi. Este vorba de apartamente mici, care nu necesită mari cheltuieli la capitolul căldură / apă / curent electric, fiindcă în Ucraina au loc majorări tarifare continue.

În urma acestei situații a avut loc scumpirea apartamentelor mici (noi și vechi) și ieftinirea imobilelor spațioase. În anul 2016 majoritatea firmelor de construcții s-au concentrat pe finalizarea proiectelor din anii trecuți. Trebuie luată în calcul și reducerea capacității de cumpărare a populației, care este un factor destul de important – susține Maksim Troian.

Referitor la anul 2017, expertul este în așteptarea „unei reașezări” a pieței imobiliare, care să fie completată cu intrarea în vigoare a unei serii de legi și norme legislative pro-europene, astfel încât piața să devină mai prognozabilă și predictibilă.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

fourteen + 19 =