„Purificarea” sistemul bancar din Ucraina va continua și în 2017

bancar

După naționalizarea celei mai mari bănci comerciale din Ucraina – PrivatBank – în mediul politic și economic nu încetează discuțiile referitoare la viitorul sistemului bancar din Ucraina. La finele anului 2016 în PrivatBank au fost investite 44 miliarde grivne din partea statului, suma investiției totală de stat atingând cifra de 107 miliarde grivne. A fost un prim și importat pas al statului ucrainean pentru salvarea acestei bănci, care a aparținut până la naționalizare oligarhului Igor Kolomoiski.

Potrivit serviciului de presă al PrivatBank, sumele bănești investite de stat în bancă vor fi utilizare pentru salvarea băncii de faliment, capitalul fiind amplasat până la 24 februarie curent. Ce-i drept, bugetul de stat pe 2017 prevede mecanisme juridice pentru susținerea în continuare a funcționării fără probleme a băncii PrivatBank.

În acest context, apare o întrebare logică: care va fi soarta altor bănci din Ucraina și a sistemului bancar în genere în anul 2017? Expertul Iaroslav Soltis, un fost colaborator al Băncii Naționale Ucrainene, este de părere că PrivatBank nu este o excepție, ci un exemplu de urmat pentru Banca Centrală Ucraineană. Din acest punct de vedere, expertul prognozează naționalizarea sau falimentarea a încă 10 instituții bancare din țară.

Transilvania Regional Business reamintește că una dintre cerințele FMI față de Ucraina este modernizarea sistemului bancar prin recapitalizarea băncilor cu câte 30 miliarde grivne (circa 1 miliard EURO). „Băncile nu vor găsi acești bani pentru recapitalizare – cerință FMI față de Ucraina pentru a fi transferată următoarea tranșă a împrumutului macrofinanciar” – a comentat această situație economista Miroslava Galan. În același timp, potrivit expertei contactate de corespondentul www.trb.ro în Ucraina, nimeni dintre economiști nu are curajul să prognozeze care anume bănci vor avea probleme financiare în anul 2017, adăugând că în anul 2016 prin „politica de purificare bancară” a șefei Băncii Naționale Valeria Gontareva au trecut 16 bănci. Aceste bănci s-au retras deja de pe piață.

Printre băncile recunoscute în incapacitate de plată în anul 2016 se numără „Hreșciatic” și „Fidobank”, ale căror dispariție au provocat mari dureri de cap multor firme și persoane fizice. Mai ales au avut de suferit firmele din sfera construcțiilor care își păstrau banii în „Fidobank”. Resursele financiare au fost înghețate pe o vreme, fiind înghețate / sistate lucrările de construcții planificate – a adăugat Miroslava Galan.

În același timp, naționalizarea PrivatBank a are loc fără probleme, succesul acestui proiect de etatizare a celei mai mari bănci comerciale intrată în probleme financiare depinzând în mare parte de managementul și politica respectivă a statului în anul 2017. Nu este exclus faptul că după PrivatBank următorul va fi InvestBank, care a falimentat la finele anului trecut. Așadar, purificarea sistemului bancar din Ucraina continuă…

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × two =