Economia ucraineană în anul 2017 – schimbări și factori noi

minim

Ucraina a intrat în noul an 2017 cu o serie de schimbări legislative, politice chiar și sociale, care trebuie neapărat luate în calcul în timpul analizei evoluției situației economice din societatea ucraineană, inclusiv în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, locuite de comunități importante vorbitoare de limbă română. Menționăm principalele dintre acestea:

  • Potrivit amendamentelor adoptate la legislația ucraineană, ajutorul bănesc minimal acordat șomerilor este, de la 1 ianuarie 2017, de 1.160 grivne (42 USD), până acum fiind doar 544 grivne.
  • De la 1 ianuarie salariul minim pe economie este de 3.200 grivne (120 USD), adică s-a dublat în comparație cu anul precedent. Premierul ucrainean Volodymyr Groisman a comunicat că nimeni nu va mai primi un salariu mai mic decât cel stabilit de guvern, îndemnând sectorul privat și mediul de afaceri să țină cont de noile reglementări legislative. Groisman a ordonat ministerelor de profil să monitorizeze respectarea acestui principiu, astfel încât persoanele angajate în câmpul muncii să nu fie concediate sau să primească oficial doar jumătate din salariu.
  • Guvernul Groisman a adoptat o hotărâre prin care toate normele și regulile sanitare, sanitar-igienice ș.a., care s-au păstrat din perioada Uniunii Sovietice, să fie anulate. Așadar, cu mare întârziere, dar a fost totuși anulată o mare „moștenire” formală de la URSS. Anularea acestor norme va însemna orientarea mediului de afaceri la alte norme și standarde, inclusiv europene.
  • A intrat în vigoare legea care acordă dreptul admiterii prioritare la universitățile medicale și pedagogice a tinerilor care nu sunt împotrivă să încheie un contract cu statul și să lucreze timp de 3 ani în localitățile rurale, potrivit specialității lor. Tinerilor li se va acorda locuință gratuită, cu decontarea cheltuielilor pentru încălzire și lumină pe durata celor trei ani de zile.
  • Anul 2017 a debutat cu anularea taxei de 2% pentru Fondul de Pensii, percepută în timpul schimbului valutar, ceea ce potrivit experților va scoate în mare parte din subteran relațiile de vânzare-cumpărare a valutei.
  • Potrivit unei hotărâri a executivului de la Kiev, a avut loc majorarea accizelor la băuturile alcoolice cu 20%. De asemenea, are loc majorarea accizelor în cazul produselor din tutun (țigări). Așadar, va avea loc scumpirea băuturilor alcoolice și a țigărilor pe parcursul anului, ceea ce a fost una dintre cerințele FMI față de Ucraina.
  • Compania Ukrtelekom (telefonie), care aparține statului, a decis să majoreze tarifele pentru serviciile de telefonie în cazul persoanelor juridice cu 22%, ceea ce din nou a provocat o serie de discuții referitoare la necesitatea modernizării și privatizării acestei companii cu implicarea investitorilor din străinătate.
  • În anul 201, Banca Națională a Ucrainei speră să obțină cea de a 4-a tranșă a ajutorului macrofinanciar de la FMI, ceea ce va permite Guvernului să se ocupe de stabilizarea situației macrofinanciare.
  • Printre inovațiile anului 2017 în Ucraina se numără lansarea sistemului electronic al Fondului de Pensii și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Așadar, pensiile vor putea fi înregistrate oriunde, fără a fi identificată legătura oficială cu patronii.

G.M.

Un comentariu

Transmiteti un mesaj

three × 5 =