Piața auto din Ucraina: autovehiculele pot să se ieftinească cu 20%

piața auto

Experții ucraineni sunt în așteptarea ieftinirii cu 20 la sută a autovehiculelor în urma examinării în Parlamentul de la Kiev a proiectului de lege nr. 5401, care prevede, printre altele, anularea TVA de la 1 ianuarie 2017. Anularea TVA se referă nu numai la autovehicule, dar va ținti în primul rând piața auto din Ucraina.

Proiectul de lege amintit a fost înregistrat în Parlamentul național la 16 noiembrie și a fost depus pentru examinare în comitetele de profil la 22 noiembrie. În nota explicativă a proiectului de lege se spune că ridicarea TVA este un pas spre combaterea corupției. Anularea TVA va ieftini esențial o serie de bunuri, în special autovehiculele, cu 20 la sută. Autorii proiectului de lege argumentează că sumele încasate la bugetul statutului descresc pe an ce trece, pe când compensațiile bugetare pentru TVA cresc. Așadar, anularea TVA va fi un pas spre revigorarea pieței auto din Ucraina și un element al strategiei de combatere a corupției.

Potrivit notei explicative, în perioada 2010-2015 sumele mitei au constituit 60 la sută din TVA, ceea ce este o cifră colosal de mare. „În rezultat circa 70% din economia țării se află în subteran datorită imperfecțiunii sistemului fiscal” – se spune în nota explicativă, supliment al proiectului de lege (detalii aici).

Transilvania Regional Business menționează că în state ca Ungaria, Finlanda, SUA, Cehia ș.a. TVA este egală cu zero. În Elveția TVA constituie – 2,6-8%, pe când în Japonia, Singapore și Malaiezia – până la 6%. Proiectul de lege prevede anularea TVA de la 1 ianuarie 2017, fiind considerată o taxă de „discriminare” și „corupție”, reprezentând și un element al relansării piețelor de consum intern din Ucraina.

Adăugăm că populația este în mare parte nemulțumită de legislația ucraineană în vigoare. În luna noiembrie în regiunile Transcarpatia și Cernăuți au avut loc proteste ale șoferilor, care au blocat punctele de trecere a frontierei cu România (Porubne-Siret, Sighetu Marmației-Solotvino), cetățenii ucraineni cu mașini înmatriculate în UE fiind nemulțumiți de faptul că potrivit legii la fiecare cinci zile au obligația de a ieşi din ţară. Protestatarii au criticat încercarea eşuată a Parlamentului de a rezolva problema respectivă, susţinând că este necesară adoptarea unei legi „pentru oameni” şi nu pentru „milionari”. Or, potrivit unei legi adoptate anul curent pot fi înmatriculate la un preţ accesibil maşini noi (standard Euro 5), celelalte rămânând „în afara legii” – potrivit protestatarilor.

Protestatarii se referă la decizia parlamentul ucrainean de a micșora accizele la autovehiculele de mâna a doua. Potrivit legii adoptate de Parlamentul ucrainean în vara anului curent, nr. 3251, micșorarea accizelor este o măsură care va fi realizată treptat – până la 31 decembrie 2018 – perioadă necesară pentru o posibilă revigorare a pieței autovehiculelor vechi și noi. Accizele vor fi micșorate considerabil mai ales în cazul autovehiculelor cu motorul de 1-1,5 litri – de 22 ori. Este de menționat că autori ai proiectului de lege votat de Parlamentul ucrainean au fost circa 100 de deputați, ce-i drept legea se referă doar la mașini stanandard Euro5, considerate destul de scumpe de ucraineni.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

seven + 15 =