Fraudarea alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, un pericol real

moldova

Majoritatea moldovenilor consideră că alegerile care au loc în Republica Moldova nu sunt libere și nu sunt corecte. Mai mult, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova recunosc că scrutinele din țară sunt mereu fraudate, iar alegerile care urmează să aibă loc pe 30 octombrie 2016 nu ar putea fi o excepție. Îngrijorați de acest fenomen sunt reprezentanții societății civile și ai mai multor partide din țară, care s-au reunit la 5 septembrie în cadrul unei dezbateri publice, unde au încercat să identifice soluții pentru a combate această practică vicioasă.

Trebuie să ne aducem aminte că în campania parlamentară, din cursă a fost exclus un concurent. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în istoria Republicii Moldova, din 1994 până în prezent. Luând în considerare tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, suntem în drept să fim suspicioși față de puterea guvernanților de a organiza alegeri libere și corecte. De aceea, trebuie să fim prudenți”, a declarat directorul executiv ADEPT, Igor Boțan.

Îngrijorat de o eventuală fraudare a alegerilor este și directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie. Acesta susține că 76% din intervievații ultimului Barometru de Opinie Publice consideră că alegerile din Moldova nu sunt libere și corecte.

Acest procent înalt este cauzat de faptul că cetățeanul este martor al fraudărilor în alegeri. Aceasta este o problemă care se reflectă și în încrederea mică în instituțiile statului (…). De asemenea, o mare îngrijorare trezesc acele milioane de alegători prezenți în listele CEC-ului. Chiar aș vrea să întreb instituția, de unde a apărut acest număr, câte buletine de vot vor fi și câți alegători de facto vor fi”, a menționat Barbăroșie.

Președintele Partidului acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a spus că au fost depistate o serie de încălcări în procesul de colectare a semnăturilor, când angajații unor instituții de stat au fost obligați să semneze pentru un anumit candidat.

Primul lucru pentru a preveni fraudarea alegerilor, este nevoie de campanii de informare. Și aici, contăm foarte mult pe mass-media, deoarece ei sunt cei care pot informa cetățenii cum să raporteze aceste fraude. Ar fi bine ca societatea civilă să ajute partidele politice cu un mecanism unic prin care se pot raporta aceste fraude. Este nevoie de un efort comun, fără a ne dispersa puterile. Sperăm că putem face front comun cu toate forțele politice și cele apolitice, care își doresc ca aceste alegeri să nu fie fraudate. Așa să facem presiune pe aceste instituții și așa să obținem răspuns din partea lor, mă refer anume la acțiuni concrete”, a declarat Sandu.

Mai mult, Maia Sandu a informat că PAS depune la Procuratura Generală o cerere, deoarece există suspiciuni de corectitudinea colectării semnăturilor de Partidul Democrat, care într-un timp record au adunat aproximativ 30 de mii de semnături.

La nivelul birourilor electorale, sunt o sumedenie de mijloace de fraudare a alegerilor. Dar este foarte important că ne unim eforturilor, să sensibilizăm opinia publică și să încercăm să aducem la urechea cetățeanului să nu mai fie perdant, și după mulți ani să iasă câștigător într-un scrutin”, a precizat liderul partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

B.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four + 19 =