Un nou sistem al declarațiilor fiscale electronice în Ucraina

fiscale electronice

În data de 15 august 2016, Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a pus în funcțiune noul sistemul al declarațiilor fiscale electronice pentru funcționari, ceea ce constituie o condiție-cheie din partea Uniunii Europene în vederea acordării Ucrainei a regimului fără de vize. Vor avea, oare, cetățenii ucraineni acces liber la informațiile despre veniturile funcționarilor de stat?

Merită menționat faptul că funcționarii întocmeau declarații și mai înainte, însă doar pe hârtie, și opinia publică nu avea posibilitate să ia cunoștință de ele. Acum, însă – dau asigurări cei de la Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției –, oricine va avea posibilitate să verifice care venituri au fost declarate oficial de funcționar și dacă trăiește acesta, într-adevăr, doar pe salariu. Dacă se va afla că veniturile „slugilor poporului” din Ucraina nu coincid cu cheltuielile, organele de drept vor avea dreptul să intervină și să realizeze verificări financiar-fiscale suplimentare.  O atare transparență va fi posibilă datorită sistemului declarațiilor electronice, care a fost pus în funcțiune de la 15 august. Este un instrument important de combatere a corupției – afirmă președintele asociației anticorupție „Conștient”, Oleg Petroveț, deputat în Consiliul orășenesc Kiev.

„Sincer vorbind, societatea era în așteptarea acestei inovații fiscale. Este una dintre modalitățile de prevenire a corupției, o metodă împotriva încercărilor funcționarilor de stat de a se îmbogăți pe spinarea oamenilor simpli. Sistematizarea electronică constituie un pas calitativ, care va face posibil un control drastic asupra funcționarilor”, a spus Oleg Petroveț.

După cum au informat reprezentanții Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, declarațiile fiscale respective urmează să fie înaintate de circa 50 mii de funcționari. Este vorba de Președintele țării, șeful Guvernului, deputații poporului, miniștri, conducătorii departamentelor din cadrul organelor puterii executive. Celelalte categorii de funcționari vor completa declarațiile electronice începând cu data de 1 ianuarie anul 2017.

Documentele vor fi prezentate prin intermediul site-ului Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției prin îndeplinirea unor forme-tip corespunzătoare. Verificarea acestor declarații a fost pusă în seama Departamentului de Control Financiar și Monitorizare. Conducătorul agenției amintite, Natalia Corceak, a comunicat că au fost organizate treninguri și consultații pentru funcționarii de stat în privința completării declarațiilor electronice. De asemenea, în prezent continuă munca asupra perfecționării unui sistem complex de protecție a serviciilor prestate de Agenție.

„Au fost întreprinse măsuri pentru definitivarea programului necesar, care include servicii pentru autorizarea declarantului, un portal public al declarațiilor și un sistem de documentație. În prezent are loc definitivarea sistemului de protecție al site-ului”, a spus doamna Natalia Corceak.

Transilvania Regional Business amintește că aplicarea sistemului electronic al declarațiilor fiscale este una dintre criteriile obținerii regimului liberalizat de vize UE pentru cetățenii ucraineni. Cu toate că nu există nici o garanție că UE va acorda un regim fără de vize pentru ucraineni în anul curent, societatea ucraineană a tot făcut presiuni asupra liderilor politici de la Kiev pentru a îndeplini condițiile înaintate de UE, inclusiv aplicarea sistemului declarațiilor fiscale electronice.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

8 + eighteen =