ProZorro – un nou sistem de achiziții publice în Ucraina

ProZorro

Începând cu data de 1 august 2016 toate achizițiile publice sunt efectuate în Ucraina în baza sistemului ProZorro. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului, de acum înainte, de sistemul ProZorro sunt obligate să țină cont toate organele puterii locale, întreprinderile comunale și alte organizații, care cheltuiesc banii contribuabililor.

Trecerea totală la sistemul electronic de achiziții publice (ProZorro este un sistem electronic) înseamnă că de acum înainte toate licitațiile urmează să se desfășoare prin sistemul ProZorro, care permite o transparentizare a achizițiilor. Organele puterii de stat, întreprinderile comunale ș.a. urmează să introducă în acest sistem electronic cererile de achiziție (bunuri și servicii). Apoi, sistemul administrează prin regimul său electronic procedura licitației, prevăzută de Legea Ucrainei „Privind achizițiile publice”. În comunicatul de presă al Ministerului Dezvoltării Economice și Comerțului se accentuează că experiența de pe urma primei faze de aplicare a sistemului ProZorro a arătat că nici un fel de obstacole sau dificultăți nu există.

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a alocat 17 milioane grivne pentru susținerea și modernizarea web-portalului achizițiilor publice ProZorro, ceea ce va contribui la pregătirea sistemului către funcționarea deplină pentru toți solicitanții și beneficiarii. Începând cu 15 august va începe să funcționeze și sistemul declarațiilor electronice pe venit. Este, oare, pregătită societatea de aceste inovații? Acest subiect este discutat atât la nivelul politic național, în timpul ședințelor guvernamentale, cât și la nivelul local.

Potrivit jurnaliștilor de la Kiev, datorită aplicării treptate a sistemului achizițiilor publice ProZorro, au fost economisite deja circa 2,5 miliarde grivne din bugetul de stat. Până la finele anului în curs, potrivit estimărilor, volumul resurselor financiare economiste poate ajunge la cinci miliarde grivne (200 milioane USD). În sistemul ProZorro s-au înscris 23 de mii de furnizori potențiali de mărfuri și servicii.

„Scopul nostru este funcționarea sistemului fără întreruperi, începând cu data de 1 august. Așadar, toți banii publici trebuie să fie folosiți la o eficiență maximă. Este important că ceea ce vom economisi va rămânea în bugetul statului” – a spus premierul ucrainean Volodymyr Groisman.

Transilvania Regional Business menționează că de la 1 aprilie 2016 și până în prezent au fost anunțate 61 de licitații, iar de la 1 august la sistemul ProZoro se vor alătura 13-15 mii de solicitanți, a adăugat adjunctul ministrului Dezvoltării Economice și Comerțului, Maksim Nefiodov. El a comunicat că 36 de experți oferă consultații atât funcționarilor de stat, cât și mediului de afaceri din toate regiunile Ucrainei referitoare la funcționarea sistemului achizițiilor electronice. De asemenea, au fost ținute peste o sută de seminare pentru furnizori și beneficiari.

Începând cu 15 august va începe să funcționeze și sistemul electronic al declarațiilor pe venit pentru funcționarii de stat, ceea ce constituie o condiție-cheie pentru acordarea Ucrainei a regimului fără de vize cu Uniunea Europeană. Declarațiile vor fi trimise prin intermediul site-ului Agenției Naționale pentru Combaterea Corupției. Șeful agenției respective, Natalia Corceak, a comunicat că în cel mai apropiat timp vor fi organizate treninguri și consultații pentru funcționarii de stat în privința completării declarațiilor electronice.

„Au fost întreprinse măsuri pentru definitivarea softului necesar, care include servicii pentru autorizarea declarantului, un portal public al declarațiilor și un sistem de documentație. În prezent are loc definitivarea sistemului de protecție al softului nostru”, a spus doamna Natalia Corceak.    

Șefa Agenției Naționale pentru Combaterea Corupției a mai comunicat că numai zece partide politice din Ucraina au prezentat deja rapoarte-standard privind veniturile și cheltuielile. Termenul prezentării acestor dări de seamă a expirat la 29 iulie.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

five × one =