Proiecte pentru eficiența energetică a orașului Cernăuți

energetică

În Ucraina se desfășoară proiectul internațional „Eficiența energetică în comunități”, care este realizat de Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, sub coordonarea Imei Hrenova-Șimkin. Recent, a avut loc o întâlnire importantă a coordonatorilor și consultanților acestui proiect cu  primarul orașului Cernăuți. La întâlnire au participat Ima Hrenova-Șimkin (coordonator) și consultanții proiectului – Boștran Crainici și Dmitro Marucici.

Potrivit realizatorilor proiectului „Eficiența energetică în comunități”, în cel mai scut timp Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH va propune un nou proiect orașelor și orășelelor din Ucraina. „Multe orașe noi, comunități teritoriale unite, necesită aplicarea tehnologiilor moderne de păstrare a energiei în toate domeniile. Aceste tehnologii vor deveni un pas important spre consolidarea eficienței energetice a comunităților”, a spus Ima Hrenova-Șimkin.

Potrivit coordonatorului de proiect, în viitor vor fi elaborate unele proiecte pentru orașul Cernăuți, localitate care se află nu departe de frontiera ucraineano-română și ucraineano-moldovenească. Merită menționat faptul că participarea orașului Cernăuți la proiectele finanțate sau cofinanțate de guvernul german va deveni un exemplu de urmat pentru alte localități din zonă, inclusiv prin identificarea unor surse alternative de energie.

Primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a mulțumit echipei proiectului „Eficiența energetică în comunități” pentru serviciile de consultanță acordate și grija față de soarta vechii urbe bucovinene, menționând că Cernăuțiul dorește să devină o parte componentă a noilor proiecte internaționale privind eficiența energetică.

0122_16.08.2016_nemtii2

În preajma acestei întâlniri la Cernăuți s-a desfășurat seminarul „Noul acord al primarilor. Planul de acțiuni pentru dezvoltarea durabilă energetică și climă” – acțiune inițiată de  Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Oaspeții din Germania au menționat că alăturarea orașului Cernăuți la noul acord dintre primarii de orașe ucrainene și europene înseamnă o alăturare a comunității cernăuțene la procesul de formare a politicilor UE în sfera climei și energiei; apariția unor posibilități financiare pentru implementarea proiectelor în sfera energiei; o susținere specială din partea organizațiilor naționale și internaționale.

Experții germani îndeamnă orașele din Ucraina să identifice și să atragă investiții străine, finanțări nerambursabile internaționale pentru dezvoltarea durabilă a sferei energetice. Mai mult decât atât. Reprezentanții comitetelor executive ale primăriei orașului Cernăuți și întreprinderilor din oraș au avut posibilitatea să ia cunoștință de inițiativa Comisiei Europene de a acorda 3 premii „Horizon Prizes” pentru inovații și soluții în sfera energetică.

Transilvania Regional Business reamintește că în anul 2014 Consiliul orășenesc Cernăuți s-a alăturat la inițiativa  europeană „Acordul primarilor”. În cadrul realizării în Cernăuți a acestei inițiative, cu susținerea Asociației ucraineano-germane internaționale GIZ „Eficiența energetică în municipii”, a fost elaborat și adoptat de către consiliul local Planul de acțiuni al dezvoltării energetice durabile pe perioada 2015-2020. Acest plan general a fost aprobat și la Bruxelles.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − six =