Fitch Ratings prognozează deprecierea grivnei ucrainene

Ratings

Agenția internațională de rating Fitch Ratings prognozează o depreciere a valutei naționale ucrainene – grivnei. Această depreciere poate să aibă loc în două etape: până la finele anului 2016 și la începutul anului 2017. Dacă în momentul de față un dolar american valorează 25 grivne, potrivit Fitch Ratings, cursul valutar dolar-grivnă până la finele anului curent va fi de 26.

Agenția internațională de rating nu este optimistă în ceea ce privește viitoarea evoluție a situației financiar-valutare din Ucraina. „Prognoza noastră este de 28 grivne pentru un dolar american în anul 2017”, se spune într-un comunicat al Fitch Ratings. Experții financiari au luat în calcul indicii de dezvoltare economică din prima jumătate a anului curent și evoluțiile de pe piața valutară.

Spre deosebire de experții internaționali, specialiștii ucraineni consideră că raportul grivna-dolar va oscila pe parcursul viitorului an de zile în limitele 25-27, având o mare importanță și factorul politic, dar și cel militar (instabilitatea din Donbas). În același timp, Cabinetul de Miniștri de la Kiev, întocmind Direcțiile politicii bugetare pentru anii 2017, 2018-2019, a stabilit cursul valutar la nivelul de 27,2 grivne / dolar, cu o posibilă depreciere până la 28,1 în anii 2018-2019. Așadar, prognozele Fitch sunt cu mult mai pesimiste decât cele guvernamentale sau ale mediului de experți din Ucraina.

Reamintim că recent Fitch Ratings a revizuit prognozele de creștere a economiei ucrainene în anul 2016. Dacă la finele anului 2015, Fitch considera că economia Ucrainei va înregistra o creștere de 2%, atunci în momentul de față prognoza revizuită este de doar 1%.

Transilvania Regional Business menționează că potrivit sondajului sociologic organizat de Grupul „Rating”, cu sprijinul Institutului Internațional Republican din Ucraina, doar 2% dinte cetățeni cred în succesul guvernamental al Cabinetului Groisman, pe când 60 la sută sunt sceptici (detalii aici – https://trb.ro/ucrainenii-au-tot-mai-putina-incredere-clasa-politica/. Sondajul arată că societatea ucraineană este din ce în ce mai nemulțumită de situația economică – domeniu, care, pentru marea majoritate de cetățeni este indicele eficienței politice și a reformelor.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

19 − 19 =