Procedura verificărilor fiscale din Ucraina a fost modificată

fiscal

Serviciul Fiscal de Stat din Ucraina a introdus unele modificări la procedura verificărilor fiscale ale businessului. De la 21 iulie 2016 dosarele penale pot fi deschise doar în cazul finalizării tuturor procedurilor administrative și judiciare de apel. Cu alte cuvinte,  dosarele penale vor fi deschise doar în cazul prezenței unor probe reale.

Potrivit unei directive a Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, modificarea procedurii de verificare și control fiscal nu va permite continuarea practicii negative de  exercitare de presiuni asupra mediului de afaceri, fără probe concrete care să indice că au fost comise unele încălcări ale legislației fiscale. Dacă entitatea economică nu este de acord cu decizia sau constatarea reprezentaților Serviciului Fiscal de Stat și se adresează către Instanța de Apel, procesul penal va fi inițiat doar după identificarea unor probe reale,  și nu inventate de inspectorii fiscali – a declarat expertul auditor Mihailo Krapivko în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Este de menționat că noua conducere a Serviciului Fiscal din Ucraina a recunoscut faptul că verificările fiscale din trecut nu au fost întotdeauna obiective și argumentate. Potrivit business-ombudsmanului Algirdas Șemet, în anul 2015 au fost deschise 1748 de dosare penale în urma verificărilor fiscale, în timp ce doar 55 au fost întemeiate. Inspectorii fiscali deseori exercitau presiuni asupra businessului local, care, ca să scape de prea multe probleme și neplăceri birocratice, recurgea la mită.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului de Finanțe din Ucraina, se discută tot mai mult la nivel național despre necesitatea lichidării miliției fiscale și crearea unui organ al cercetărilor financiare, care, spre deosebire de vechile structuri corupte și „de pedeapsă”, va fi o instituție de analiză financiară și prestare de servicii pentru mediul de afaceri.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

thirteen + nineteen =