Poţi să ai încredere în sistemul bancar din Ucraina?

bancar

Sistemul bancar din Ucraina – „purificare” pentru „ai săi” 

În ultima vreme, situația din sectorul bancar al Ucrainei a devenit imprevizibilă. Banca Națională a Ucrainei (regulatorul central) recunoaște cu ușurință incapacitatea de plată a unor bănci aparte. Recent, Ministerul de Finanțe a anunțat într-un comunicat de presă că probleme sunt și în cazul PrivatBank, copilul financiar al oligarhului Igor Kolomoiski. Așadar, „carnavalul prognozelor” despre posibila falimentare a celui mai important jucător din sectorul bancar al Ucrainei continuă.

Politica Băncii Naționale a Ucrainei, condusă de Valeria Gontareva, este numită în mod oficial „purificarea sistemului bancar”. Este o politică foarte simplă, la prima vedere – decât salvarea prin creditare, mai bine lichidarea definitivă. Ce-i drept, în ultimii 2 ani Banca Națională a Ucrainei a recunoscut ca fiind falimentate 77 de instituții bancare din Ucraina. Bună purificare, nu?

În afară de băncile mici, apărute și dispărute peste noapte, au falimentat instituții bancare din top-10, care se bucurau odinioară de succes și încrederea populației. În context, declarația ministrului de Finanțe, Olexandr Daniliuk, despre unele probleme ale PrivatBank poate fi considerate și ca o prognoză, dar și ca o avertizare (invitație spre o mai bună colaborare cu autoritățile).

În mai 2016 au falimentat: Fidobank, Banca Mihailivski și Smartbank. Este de menționat că aceste bănci au intrat în incapacitate de plată, iar regulatorul bancar național a refuzat să le ajute. Așadar, Banca Națională nu a dorit să se implice în salvarea acestor și altor bănci. Băncile din Ucraina au mai multe probleme. Printre acestea enumerăm problemele la capitolul depozitelor și reducerii nivelului de creditare. Rămânând fără venituri, conducătorii instituțiilor bancare și-au făcut mari dureri de cap în privința obligațiilor depozitare. În acest context, Banca Națională de 2 ani nu mai ajută pe nimeni și consideră falimentările un semnal al „purificării”. Nu știm dacă este corectă această viziune din punct de vedere economic, însă ea nu prea este corectă din punct de vedere social. Informațiile din presă despre falimentarea băncilor (circa 80, după cum am menționat mai sus) reduc în mod esențial încrederea populației în bănci. Cine ar avea curajul să plaseze banii săi într-o bancă ucraineană, știind că mâine, poimâine, aceasta poate să falimenteze, iar Banca Centrală va da din umeri?

Este și cazul Fidobank, căreia i s-a spus că nu mai există, în loc să i să se propună o modalitate de „renaștere” și restructurare. Depozitele au fost înghețate, tranzacțiile persoanelor juridice au rămas „în aer”, iar toate activele funcționale ale Fidobank au fost transferate în Eurobank – o bancă privată. De ce? Cu ce ocazie? Aceste întrebări și-a pus recent jurnalistul și analistul economic ucrainean Alexandr Dubinski, care consideră că șefa Băncii Naționale de la Kiev, Valeria Gontareva, „ucide” intenționat unele bănci semi-vii, în loc să instituie administrații temporare în cazul lor. Dubinski susține că băncile lichidate sunt înghițite de altele mai mari, apropiate și legate de șeful Băncii Naționale și conducerea țării. Așadar, sunt atacate, în primul rând băncile oamenilor politici neconvenabili puterii actuale – putem citi printre rânduri în analizele lui Dubinski.

Din acest punct de vedere, și declarațiile despre problemele PrivatBank par a fi o avertizare pentru oligarhul Kolomoiski. În pofida faptului că PrivatBank a cam refuzat în ultima vreme să țină cont de recomandările Băncii Naționale, Gontareva se teme să introducă administrația temporară în cea mai mare bancă ucraineană, fiindcă va apărea un val enorm al panicii, nemulțumirii sociale, iar sistemul bancar riscă să se risipească definitiv. Este o situație blocată, în care ambițiile politice, realitatea socială și situația financiară sunt în conflict.

Este de menționat că sistemul economic ucrainean se află în plină criză și nu ne putem aștepta la mare înviorare în sistemul bancar, fără o creștere economică cât de mică. Din acest punct de vedere, Banca Națională și-a asumat o mare responsabilitate prin acțiunile întreprinse în ultimii ani. Mulți analiști critică acțiunile șefei Băncii Naționale, Valeria Gontareva, însă lucrurile „sunt nemișcate” din motivul capitalului politic enorm de mare acord „șefei bancare” de către președinție.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

sixteen + 10 =