Peste Prut va fi interzisă vânătoarea de iepuri, mistreți și păsări acvatice

munteanu

În Republica Moldova va fi interzisă vânătoarea de iepuri și păsări acvatice, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, autoritățile își propun restabilirea faunei cinegetice şi dezvoltarea durabilă a sectorului, comunică Politik.md.

Un anunț privind intenția interzicerii vânătorii a fost făcut ieri, 18 iulie, de către Ministerul Mediului de la Chișinău. Instituția anunță că degrabă va veni cu un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care solicită ca în sezonul următor să fie prelungită prohibiția de vânătoare la iepure și păsări de baltă autohtone, iar vânatul mistreților să fie interzis pe terenurile publice.

Interdicția a fost valabilă și în ultimul an, iar urmare a acesteia, potrivit reprezentanților ministerului, efectivul real al iepurelui de câmp s-a majorat considerabil. În particular, potrivit numărătorii din anul 2015, numărul de iepuri era de 73.000 exemplare, iar în 2016 — peste 103.000 exemplare.

Efectivul numeric al acestei specii s-a majorat cu peste 30.000 exemplare, fapt care denotă că interzicerea vânătorii la iepurele de câmp, împreună cu intensificarea controalelor din partea inspectorilor de mediu, a condus la o sporire numerică semnificativă, iar interzicerea vânătorii la această specie, în sezonul de vânătoare 2016-2017 cu siguranță va permite treptat atingerea densității optime stabilite în Concepţia de dezvoltare a gospodăriei cinegetice naţionale, adică numărul va crește până la 160-200 mii de exemplare”, și-au argumentat decizia autorii proiectului de Hotărâre de Guvern.

La fel, aceeași sursă constată că în fondul forestier gestionat de Agenția „Moldsilva” de la Chișinău, numărul mistreților este de 2 108 exemplare, adică cu 436 mai mult față de anul 2015.

Decizia vine în contextul în care, anul trecut, la luarea acestei decizii, ministerul a întâmpinat o opoziție puternică din partea Societății Vânătorilor și Pescarilor. Atunci, vânătorii și pescarii au organizat mai multe proteste în fața instituției. Aceștia cereau demisia conducerii ministerului și afișau pancarte cu mesaje precum: „Noi nu suntem ucigași”, „Noi nu vânăm pentru carne”, „Vânătorii nu sunt canibali”, „Valeriu Munteanu, incompetent și arogant” ș.a.

În replică, atunci, ministrul liberal a declarat că organizatorii manifestației și liderii societății vânătorești „acționează ca un grup organizat, care încearcă să constrângă organele publice să acționeze în interesul îngust al vânătorilor”. În susținerea autorităților, atunci au ieșit în stradă și organizațiile de apărători ai animalelor.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen + eleven =