Oraşul Cernăuți tinde să devină capitala nunților din Ucraina

capitala

În cel mai scurt timp, oraşul Cernăuți poate să devină capitala nunților din Ucraina. Recent, în incinta primăriei oraşului a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai mediului de afaceri şi societății civile. Subiectul de bază al discuțiilor a fost crearea în oraşul Cernăuți a unui cluster, care va uni eforturile tuturor întreprinderilor, atelierelor de cusut rochii de mireasă, cafenelelor şi restaurantelor, firmelor de design, video şi fotografii etc. Este vorba de crearea unui cluster al industriei organizării nunților.

Potrivit adjunctului primarului oraşului Cernăuți, Volodymyr Serdiuk, care a participat la o conferință de presă după desfăşurarea mesei rotunde, industria nunților din Cernăuți şi din suburbii are mai multe tradiții şi aspecte specifice. În acelaşi timp, această industrie poate să devină o prioritate a dezvoltării economiei oraşului Cernăuți, incluzând un mare potențial de export. Domnul Serdiuk a dat asigurări că primăria va crea cele mai „confortabile” condiții de funcționare a clusterului industriei organizării nunților.

Potrivit concepției, clusterul va consolida toate entităţile economice implicate în această industrie, ele vor începe să colaboreze, să interacționeze şi să nu existe izolat una de alta. În acest mod, va fi utilizat cu mult mai rațional şi eficient potențialul infrastructurii urbane. Din aceste considerente, participanții la masa rotundă au constatat că oraşul Cernăuți dispune de toate posibilitățile şi oportunitățile pentru a deveni o capitală a nunților din Ucraina.

Este de menționat că inițiativa creării acestui cluster aparține nu atât mediului de afaceri, cât primăriei. Asupra proiectului de constituire a clusterului lucrează un grup de experți din cadrul consiliului orăşenesc. Sunt prevăzute mai multe seminare, conferințe, traininguri de dezvoltare a companiilor din sfera industriei organizării nunților. Primăria se va ocupa de organizarea diverselor acțiuni de popularizare a brandurilor din domeniu din oraşul Cernăuți. Consilierii locali invită oamenii de afaceri din zona Cernăuțiului să se alăture la procesul de creare a clusterului, să înainteze propuneri, proiecte etc.

Participanții la masa rotundă au menționat faptul că în oraşul Cernăuți există deja un sistem funcțional al industriei organizării nunţilor, însă nu există o relație formalizată între toți jucătorii de pe piață. S-au amintit în timpul discuțiilor şi despre rochiile de mireasă cusute în localitatea românească Voloca, raionul Hliboca, care pot să completeze clusterul cernăuțean cu un element original.

Existând un consens general în cadrul întâlnirii, nu a fost adoptată totuşi o decizie de constituire a acestui cluster. Sunt şi unele probleme de rezolvat în acest context, una dintre care este absența unei încăperi de dimensiuni mari în Cernăuți pentru desfăşurarea unor expoziții / showroomuri privind industria organizării nunţilor, a unor acțiuni de amploare. De asemenea, nu există o viziune unică referitoare la caracteristicele viitorului brand care să conecteze Cernăuțiul cu acest specific, de capitala ucraineană a nunţilor. O altă problemă este modalitatea de cooperare între membrii clusterului. Potrivit unor oameni de afaceri din Cernăuți, trebuie preluat modelul european, care prevede crearea unei companii mari, care să includă mai multe departamente / secții şi să presteze servicii referitoare la organizarea nunţilor „la pachet” (rochie, transport, foto, video, restaurant, logistică etc. etc.). Opinii sunt diverse… De aceea, primăria a comunicat că va mai organiza întâlniri de acest gen pentru a ajunge la formatul final al viitorului cluster, care va aduce oraşul Cernăuți mai aproape de titlul simbolic de capitală a nunților din Ucraina.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − five =