Oazu Nantoi despre interesele politicienilor în conflictul transnistrean și ineficiența negocierilor în formatul ”5+2” și a misiunii OSCE
Fie din lipsă de voință, fie din lipsă de interes, de mai bine de 20 de ani, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să găsească calea spre rezolvarea conflictului transnistrean. Iar în tot acest timp, așa-numitele autorități de la Tiraspol își cer drepturile și ne impun anumite reguli. Totodată, Federația Rusă susține și chiar sponsorizează separatismul din stânga Nistrului și ne sfidează ca stat, declarând deschis despre necesitatea recunoașterei Transnistriei ca stat la nivel internațional. Despre conflictul transnistrean, negocierile în formatul 5+2 și interesele misiunii OSCE am vorbit cu expertul Oazu Nantoi.
Transilvania Regional Business: De ce de mai mult de 20 de ani autoritățile Republicii Moldova nu au reușit să rezolve conflictul transnistrean?
Oazu Nantoi:
- Incompetenţa clasei politice;
- Coruperea clasei politice prin complicitate cu cei de la Tiraspol (contrabanda; sectorul energetic etc.);
- Controlul din partea Rusiei asupra actorilor politici importanţi prin filiera serviciilor speciale (agentura rusească);
- Modelarea opiniei publice în Moldova prin mass media (propaganda) rusească;
Transilvania Regional Business: Cât de constructiv au abordat autoritățile de la Chișinău acest subiect în ultimii ani?
Oazu Nantoi: Nici n-au mimat măcar vreun interes, cu excepţia „businessului” comun cu criminalii de stat de la Tiraspol („Energocapital” etc.).
Transilvania Regional Business: Cât de eficiente sunt negocierile în formatul 5+2?
Oazu Nantoi: Ele sunt „eficiente” pentru Rusia – aşa zisul format „pentalateral” a fost impus de Federaţia Rusă şi acceptat de politicienii (agentura rusească – Petru Lucinschi, de exemplu) moldoveni în calitate de capcană pentru R. Moldova. În cadrul acestui format, Rusia controlează totalmente situaţia şi nu a fost obţinut nici un gram de progres timp de peste 15 ani. Trebuie să fii un idiot incurabil (sau agent rus) ca să te aştepţi la ceva pozitiv pentru R. Moldova de la „5+2”, chiar dacă acolo figurează SUA şi UE în calitate de „observatori” (dezinteresaţi). Să nu uităm, cum se numeşte oficial „5+2” – «Постоянное Совещание по политическим вопросам в рамках переговорного процесса по приднестровскому урегулированию» („Conferința permanentă pentru problemele politice în cadrul procesului de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean“). Unde sunt „politiceskie voprosî” („probleme politice”) din „coşul 3-i” („partea terţilor”)?? Se vor discuta în mileniul trei?
Transilvania Regional Business: După negocierile în formatul 5+2 de la Berlin, experții în politică externă au declarat că ”la reuniunea de la Berlin, moderatorii și observatorii au făcut „front comun” în raport cu negociatorul R. Moldova. Ce s-a întâmplat, de fapt, la negocierile de la Berlin?
Oazu Nantoi: Nimic ieşit din comun – lipsa oricărei viziuni coerente asupra conflictului din partea RM eliberează spaţiul pentru tot soiul de „iniţiative” neghioabe şi creează premise pentru ca R. Moldova să fie acuzată de lipsa de flexibilitate etc. Să nu uităm că la Berlin nici n-a fost atins aşa zisul „coşul trei”.
Transilvania Regional Business: După aceste negocieri s-au adus acuzații la adresa misiunii OSCE. Expertul Victor Chirilă a declarat că „imparțialitatea Misiunii OSCE de la Chișinău ridică mari semne de întrebare”. Dvs. ce părere aveți despre imparțialitatea misiunii OSCE?
Oazu Nantoi: Misiunea OSCE a apărut în R. Moldova în februarie 1993 în baza unei abordări totalmente greşite a „conflictului Transnistrean”, care este un conflict între R. Moldova şi Rusia, şi nu este un conflict intern. Misiunea OSCE îşi caută rostul existenţei şi din această cauză umblă cu nişte iniţiative absolut destructive (a se vedea – Raportul cu şcolile). În situaţia când la Tiraspol lor li se dă la bot, OSCE vine cu „confidence building”, cerând cedări de la Chişinăul mămăligos.
Transilvania Regional Business: Care este, în realitate, scopul/interesul OSCE în acest conflict?
Oazu Nantoi: Justificarea bugetului consumat – venind în R. Moldova în baza unei abordări greşite OSCE nu poate contribui la soluţionarea conflictului. În cel mai bun caz prezenţa OSCE reduce (simbolic) riscul de degradare a situaţiei în cazul posibilelor provocări din partea Rusiei. Deoarece, dacă lui Putin i-ar fi reuşit proiectul „Novorossia”, atunci trupele ruseşti ar fi fost pe Prut cu tot cu OSCE şi cu Misiunea ei.
Transilvania Regional Business: Care a fost scopul vizitei lui Dmitri Rogozin la Chișinău și Tiraspol? Vi s-au părut mai puțin obraznice declarațiile lui Rogozin, în comparație cu vizitele precedente?
Oazu Nantoi: Eu nu mă ocup de analiza declaraţiilor acestui bufon de pe lângă tronul lui Putin. Apariţia lui Rogozin la Chişinău şi Tiraspol a devenit posibilă în urma tentativelor lui Plahotniuc de a stabili „relaţii speciale” cu regimul lui Putin. Pe de o parte, „statul captiv” este incompatibil cu Acordul de Asociere cu UE şi jocul de-a „reformele” nu poate dura mult. Pe de altă parte, Plahotniuc nu are de gând să cedeze controlul asupra statului. Prin urmare – rămâne fâţâitul din coadă în faţa porţilor Kremlinului în căutarea alternativei.
Transilvania Regional Business: Evgheni Șevciuk s-a plâns lui Dmitri Rogozin că regiunea separatistă este blocată economic din ambele părți. Cum credeți, am putea să ne așteptăm la niște concesii economice din partea Federației Ruse, cu scopul ca autoritățile de la Chișinău să deblocheze regiunea?
Oazu Nantoi: Dacă R. Moldova se consideră stat, atunci Evghenii Shevciuk este criminal de stat. „Deblocarea” regiunii se referă nu la „RMN”, ci la trupele GOTR ale Rusiei.
Transilvania Regional Business: În prezent, economia Transnistriei trece printr-o perioadă dificilă. Cum ar putea Republica Moldova, din punct de vedere economic, să atragă partea stângă a Nistrului?
Oazu Nantoi: Businessul din stânga Nistrului profită de prevederile DCFTA fără a plăti impozite în bugetul R. Moldova; populaţia din stânga Nistrului circulă liber pe malul drept; tinerii fac studii; lumea vine la shopping, la medici. După 28 aprilie 2014 a sporit brusc numărul solicitanţilor paşaportului biometric moldovenesc.
Transilvania Regional Business: Ce șanse are Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, având acest conflict înghețat? (Dacă facem abstracție de la celelalte probleme grave din țară).
Oazu Nantoi: ZERO!!!
Interviu realizat de B.D.