Nume noi în dosarul furtului miliardului. Cine este Serghei Iaralov?

iaralov

Furtul din sectorul bancar, care a secătuit întreaga țară, pare să fie orchestrat de oameni care stau mai mult în umbră. Acest lucru este demonstrat de tot mai multe dezvăluiri făcute de persoanele care au avut funcții cheie în cadrul celor trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

„Coordonatorul furtului miliardului”- asta pare să fie funcția atribuită lui Serghei Iaralov, omul despre care se spune că a venit cu ideea de a fura renumitul miliard din băncile moldovenești. Un miliard dintr-o țară care are o populație de peste 3 milioane de oameni. În altă ordine de idei, Iaralov a fost pentru prima dată pomenit de către Fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman. Ulterior, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac a declarat că acest Iaralov a venit doar cu ideea furtului, iar alți oameni au acționat propriu zis.

Dar să vedem cine este acest Iaralov.

Despre Serghei Iaralov se cunosc puține lucruri. A fost oficial acționar la o companie specializată în vânzarea automobilelor și a motorinei, fondată în 1993 și lichidată în aprilie 2013. Valoarea acțiunilor deținute de el erau de 3,4 milioane de euro, potrivit unei investigații realizate de portalul Anticorupție.md.

De asemenea, Iaralov se prezintă drept manager pentru dezvoltare la o firmă din Boston, SUA care oferă servicii de outsourcing în domeniul IT. Tot în Boston deține o casă luxoasă, procurată în 2005 și estimată la 418 mii de dolari, situată pe un teren de 37 de ari care l-a costat alte 340 de mii de dolari.

Astăzi, cel care este prezentat drept un prosper om de afaceri nu are oficial nicio companie înregistrată pe numele său și nu administrează nicio afacere în Republica Moldova.

Mai multe surse confirmă legătura lui Iaralov cu democratul Vlad Plahotniuc, însă nu este confirmată oficial legătura acestuia cu devalizarea celor trei bănci. Asta deși în ziua în care Vlad Filat a fost reținut, 15 octombrie 2015, fostul premier a menționat numele lui Iaralov, subliniind că acesta ar fi participat la mai multe „discuții” care vizau Banca de Economii.

Mai mult, soția lui Serghei Iaralov etalează pe rețelele de socializare o viață luxoasă. Aceasta a fost căsătorită anterior cu magantul rus Pavel Duganov, cu care are și un fiu, Alex.

Faptul că furtul miliardului ar fi fost orchestrat de oameni din umbră nu este de mirare. Acești oameni au putut crea diverse scheme de fraudare, în liniște, departe de privire societății și ale mass-mediei. Oameni ca Iaralov sunt, cu sigurană, foarte mulți în Moldova. Și mai interesant este faptul că aceștia fac parte din anturajul forțelor pro-ruse, iar asta demonstrează încă odată influența rusească în Moldova.

Istoria furtului din cadrul celor trei bănci este pe departe de a fi sfârșit. Poveste abia începe, iar nume noi urmează să fie dezvăluite. Iaralov cu siguranță nu este unicul care are asemenea „idei” de fraudă, iar cel mai trist este faptul că oficialii noștri, cei pe care oamenii i-au votat, sunt la cheremul unor astfel de persoane și își dau acordul pentru furt. Iar acum, tot aceeași oficiali ne asigură că „miliardul se întoarce încet, dar sigur în haznaua statului”. Întrebare este: de unde se întoarce? Tot de pe umerii cetățenilor?

Problema furtului miliardului este de fapt una foarte mare, adâncă și cu rădăcini de zeci de ani. Este o problemă care însumează alte zeci sau chiar sute pe care le are Moldova și care chinuie oamenii zi de zi.

S.D.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

eighteen − fourteen =