Iarmarocul de Sânpetru – modalitate de dezvoltare a comerţului regional

În centrul istoric al orașului Cernăuți s-a desfășurat tradiționalul Iarmaroc de Sânpetru, care este unul dintre cele mai importante evenimente turistice ale nordului Bucovinei. Ediția din anul 2016 a fost una jubiliară, fiindcă s-au împlinit 230 de ani de la  înfiinţarea acestui Târg de Sânpetru.

După deschiderea oficială a iarmarocului, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, oaspeți de peste hotare, reprezentanți ai misiunii diplomatice a României la Cernăuți, invitați din Republica Moldova, România și alte state, inima istorică a vechii urbe bucovinene s-a transformat, timp de două zile, într-un orășel-târg.

Este de menționat că Iarmarocul de Sfântul Petru se desfăşoară în Cernăuţi din secolul al XVIII-lea (anul 1786). În trecut, Iarmarocul dura două săptămâni şi nu era o mare sărbătoare, ci o posibilitate de vânzare a bunurilor, a produselor alimentare, animalelor domestice. Aici se vindeau boi, cai, oi şi capre, lapte, ouă, brânză, covoare, dulciuri etc. În ultimele zile ale Iarmarocului de Sfântul Petru la Cernăuţi soseau muzicieni populari din mai multe ţări. Un loc aparte îl ocupau dansurile şi muzica românească veche. În trecut, Iarmarocul de Sfântul Petru avea o mare importanţă comercială pentru Imperiul Austro-Ungar, Turcia, Rusia și întreg estul european.

0105_12.07.2016_iarmaroc1

Iarmarocul de Sânpetru din Cernăuți din anul curent a inclus întreceri sportive pentru tineri, mici târguri specializate pe suvenire confecţionate de maeştri populari, dulciuri, cărți, tablouri, miere de albină, mezeluri, haine etc. Potrivit organizatorilor, participanții la Iarmaroc au cumpărat cel mai mult haine și încălțăminte. Și aceasta din motivul că firmele din acest domeniu au redus esențial prețul special pentru Iarmarocul de Sânpetru.

În anul curent, în afară de produsele tradiționale pentru un astfel de iarmaroc, și-au făcut publice ofertele sale companiile din sectorul bancar, publicitar, editorial-tipografic. Restaurantele și centrele turistice la fel au fost prezente la eveniment. În acest mod, Iarmarocul de Sânpetru treptat-treptat capătă trăsături de eveniment promoțional de anvergură. Din acest punct de vedere, există așteptări și mai mari față de potențialul de facilitare a dezvoltării afacerilor și schimburilor comerciale prin intermediul  Iarmarocului de Sânpetru.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

four × three =