Cum va avea loc europenizarea sectorului financiar din Ucraina?

rules

În Ucraina vor fi realizate unele reforme care țin de Legea contabilității și Legea auditului. Așadar, Kievul este dispus să aleagă calea europenizării contabilității și auditului, modernizând legislația în baza normelor europene.

Recent, în capitala Ucrainei a avut loc o masă rotundă, organizată de Centrul de reformare a rapoartelor financiare din cadrul Băncii Mondiale împreună cu EU-FINSTAR – proiectul ajutorului tehnic pe direcțiile prioritare ale sectorului financiar din Ucraina. Masa rotundă, care s-a desfășurat sub genericul „Opțiunea europeană a dezvoltării contabilității și auditului – agenda reformelor”, a avut ca scop încurajarea reformelor din sectorul respectiv.

Este de menționat că în timpul mesei rotunde, experții internaționali au făcut o serie de recomandări mediului politic de la Kiev pe marginea reformelor ce trebuie să fie realizate. Așadar, expertul britanic Jon Hooper a menționat că grupurile de lucru au propus Ucrainei unii pași concreți de reformare a sistemului financiar, ceea ce va apropia Legea contabilității și Legea auditului de standardele europene și mondiale. Potrivit experților din UE, Ucraina trebuie să depună eforturi mari pentru a îmbunătăți indicii transparenței financiare atât în sectorul privat, cât și în cel public.  Atât Banca Mondială, cât și UE, prin experții săi, formulează recomandări Ucrainei pentru a facilita procesul de europenizare a legii contabilității.

Recent, Simon Nott, reprezentantul Grupului de susținere a Ucrainei în sectorul economic din cadrul Comisiei Europene, a comunicat că va urmări cu atenție asupra examinării proiectelor de lege referitoare la contabilitate și audit, deoarece Ucraina are nevoie de constituirea unui „sector financiar durabil și eficient”. Mai mult decât atât, europenizarea legislației respective se înscrie atât în cadrul Acordului de asociere Ucraina-UE, cât în contextul Programului complex de dezvoltare a sectorului financiar din Ucraina până în anul 2020, adoptat de Consiliul Național de Reforme și implementat de Banca Națională a Ucrainei.

Experții din Ucraina susțin că, în pofida optimismului din presă și știrilor pozitive de la masa rotundă de la Kiev, reformele amintite vor avea loc destul de lent. Potrivit expertului contabil, Miroslava Galan, o mare problemă este neîncrederea stereotipică în profesia de auditor și prea multa încredere a mediului de afaceri din Ucraina în autoreglare și autocontrol. Ea a comunicat pentru Transilvania Regional Business că o altă problemă este lenta desfășurare a reformelor în pofida multor consultații, recomandări și mese rotunde. Potrivit expertului, în păstrarea situației actuale este interesant nu atât mediul de afaceri, cât întreprinderile de stat, care mai sunt în Ucraina. Proiectele de lege prevăd instituirea unui control public asupra activității profesionale de audit, ceea ce nu este în interesul multor grupuri de interese, care s-au folosit în ultimii ani de „lacunele legislative” pentru propria îmbogățire, susține expertul.

Este de menționat că același Simon Nott a scris recent într-un editorial pentru „Nove Vremea” că businessul ucrainean trebuie să se consulte cu cei mai buni specialiști din sectorul financiar. În contextul resurselor financiare limitate, investițiile trebuie distribuite rațional și corect, însă, fără o transparență financiară acest lucru nu este posibil. Potrivit reprezentantului Grupului de susținere a Ucrainei în sectorul economic din cadrul Comisiei Europene, europenizarea legii contabilității și auditului este necesară ca o gură de aer proaspăt pentru companiile ucrainene care intenționează să concureze pe piețe mondiale cu alte entități. Atât Nott, cât și alți experți din UE, au chemat autoritățile de la Kiev să nu întârzie cu adoptarea unei noi legislații financiare, dacă doresc cu adevărat să dezvolte comerțul internațional și să permită companiilor ucrainene să intre pe noi piețe globale.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

three + 7 =