Cele mai căutate meserii în regiunea Cernăuți

forţă de muncă

Pe piața muncii din regiunea Cernăuți se simte – ca și înainte – o mare criză de lemnari, meseriași, șoferi etc. În anul 2016, întreprinderile din Cernăuți au solicitat asistența serviciilor de plasare în câmpul muncii cu scopul de a identifica persoane calificate în unele domenii ale economiei. În cadrul unei conferințe de presă, care s-a desfășurat la Cernăuți, directorul ad-interim al Centrului regional de plasare în câmpul muncii (instituție publică), Roman Crigan, a făcut publicată lista celor 5 mai căutate profesii în economia regională.

Potrivit datelor oficiale, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt înregistrate în cazul șoferilor, care pot să-și găsească fără mari probleme un loc de muncă în regiunea Cernăuți. Centrul de plasare în câmpul muncii dispune de informații despre 29 de locuri vacante în acest domeniu profesional. Pe cel de al doilea loc al acestui top al profesiilor căutate pe piața regională a muncii se află meseria de croitor și aceasta datorită dezvoltării din ultimii ani a industriei nunților din zonă (saloane rochii de mirese). Printre cele mai căutate meserii se numără: vânzător în magazin alimentar, strungar în industria lemnului și lemnar. Așadar, sunt căutate profesiile care necesită aptitudini practice.

În același timp, potrivit domului Crigan, în ultimele 2-3 luni se observă o situație pozitivă pe piața regională a muncii – este în creștere numărul de locuri vacante în toate domeniile economiei. Zilnic apar de la 700 până la 900 de locuri de muncă vacante.

Domnul Roman Crigan a povestit și despre unele aspecte problematice ale pieței muncii. În Ucraina au loc reduceri în instituţiile puterii regionale de stat și în instituțiile bancare (tot mai multe bănci se închid). Așadar, circa 51% dintre șomerii nou apăruți sunt persoane cu studii superioare – funcționari, secretari etc. Cererea pe piață este mai mică față de acest segment al forței de muncă: doar o treime din șomerii amintiți au șansa să-și găsească un job.

Pe de altă parte, patronii sunt în căutarea meseriașilor, șoferilor, croitorilor, lemnarilor etc. Ce-i drept oferta în acest caz este sub cerere. O situație analogică este înregistrată în cazul persoanelor fără profesie, sau brațelor de muncă necalificate. Sunt căutați „cu lupa” muncitorii, zidarii, manipulanții pentru încărcarea și descărcarea mărfii etc.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × two =