Va apărea oare în Cernăuți un parc industrial și tehnologic?

parc industrial

În orașul Cernăuți, în baza unei uzine sovietice care nu mai funcționează de 20 de ani, va fi fondat un parc industrial și tehnologic modern – se menţionează într-un comunicat de presă al primăriei. Acest parc va asigura cu noi locuri de muncă peste o mie de persoane. O serie de companii industriale din Germania, care au fondat o corporație internațională în Ucraina, și-au exprimat dorința să inițieze în Cernăuți producerea electronicii și pieselor de schimb pentru unele branduri auto. Așadar, parcul industrial și tehnologic va avea o susținere financiară externă.

Parcul tehnologic va funcționa în fosta uzină „Graviton”, care în perioada sovietică se specializa pe producerea de componente pentru rachete, adică era axată pe tehnologii și tehnică militară. Conducătorul acestei uzine, Vitali Ciornousenko, a semnat deja un acord cu firma-investitor din Germania.

„Va fi o încăpere mare, amenajată, dotată etc.,  cu aria de 9 mii metri pătrați. Până la finele anului 2017, potrivit acordului semnat, uzina „Graviton” va asigura o mie de persoane cu noi locuri de muncă„, a spus Vitali Ciornousenko.

Pentru realizarea acestui proiect de amploare, primăria orașului Cernăuți planifică să acorde uzinei loturile de pământ și teritoriile libere din apropiere. Despre aceasta a comunicat primarul orașului, Oleksii Kaspruk, care a menționat că va susține proiectul investițional german, deoarece vor apărea noi locuri de muncă, noi venituri în buget, noi oportunități pentru cernăuțeni.

„Unele uzine din apropiere s-au unit în jurul raionului „Graviton” pentru a crea un parc industrial și a beneficia de unele perspective investiționale. Investitorii germani ne vor ajuta în acest context să dezvoltăm industria orașului nostru”, a spus Oleksii Kaspruk.

În același timp, în presa locală au apărut informații cum că parcul industrial și tehnologic din Cernăuți este o cacealma. Potrivit, „The Chernivtsi Times”, oamenii apropiați de fostul premier ucrainean Arseni Iațeniuk doresc să pună mâna pe teritoriile și loturile de pământ din apropierea uzinei „Graviton”, fără să dea niciun ban, camuflând afacerea murdară sub forma necesității de susținere a viitorului parc industrial.  Potrivit, consilierului local Cernăuți din partidul „Samopomici” (Autoajutorarea), Bogdan Kovaliuk, proiectul de creare a parcului industrial și tehnologic este unul bun, a fost examinat de primărie, însă nu prea se știe cine este investitorul german și de ce primarul orașului Cernăuți, Oleksii Kaspruk, a decis să acorde fonduri funciare firmelor din corporația internațională fără mari analize și cercetări. Este de menționat că Oleksii Kaspruk la fel este o persoană a apropiată de echipa fostului premier Arseni Iațeniuk, care pe teritoriul fostei uzine „Graviton” a reușit deja să deschidă prin intermediul oamenilor săi o autogară particulară.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve − six =