Forumul ucraineano-suedez de afaceri – un format nou de integrare economică a Ucrainei

suedez

La Kiev a avut loc un eveniment important pentru mediul de afaceri și cel politic din Ucraina – Forumul ucraineano-suedez de afaceri. Acest forum, în afară de faptul că a debutat cu o declarație a premierului Volodymyr Groisman, citată de presa internațională, despre faptul că peste 10 ani Ucraina va deveni membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, a deschis o serie de perspective ale cooperării economice dintre Ucraina și Suedia, dar mai ales perspective investiționale, inclusiv pentru zonele din proximitatea României și Republicii Moldova.

Ministrul pentru Afaceri şi Inovaţii al Suediei, Michael Damberg, a declarat că Suedia, fiind cel de-al patrulea donator al Ucrainei ca volum, insistă asupra reformelor concrete în interiorul statului ucrainean.

El a accentuat că cea mai importantă reformă pentru Ucraina trebuie să devină combaterea corupţiei. „Aşteptăm paşi concreţi din partea Ucrainei la acest capitol”, a relevat Ministrul suedez, Michael Damberg. Potrivit Agenţiei UNIAN, Ambasadorul suedez în Ucraina, Andreas von Bekerat, a comunicat că anual, Suedia alocă circa 25 milioane euro pentru finanţarea reformelor din Ucraina, dintre care 50 la sută sunt cheltuite în sfera dezvoltării durabile şi asigurării eficienţei energetice.

Transilvania Regional Business menționează că Forumul ucraineano-suedez a avut loc pentru prima dată în anul 2012, devenind un brand regional, care contribuie la aprofundarea colaborării dintre mediile de afaceri. Forumul amintit întruneşte reprezentanţi ai businessului suedez, care prezintă activitatea companiilor suedeze în Ucraina, evoluția lor pe piaţa ucraineană. Dacă investitorii consideră că sunt prea multe riscuri investiționale în Ucraina, companiile suedeze prin astfel de forumuri arată că și în Ucraina pot fi organizate afaceri de succes.

Pe parcursul anului 2015, comerţul bilateral ucraineano-suedez a sporit cu 20 la sută, iar Acordul de Liber Schimb a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, ceea ce facilitează substanţial comerţul cu Uniunea Europeană. Revenind la subiect, premierul ucrainean a informat oamenii de afaceri din străinătate, care au participat la Forumul de afaceri ucraineano-suedez, că Guvernul ucrainean a simplificat o serie de proceduri birocratice şi certificate în unele sectoare ale economiei. Astfel, în ratingul Băncii Mondiale, Ucraina a ocupat locul 30 în lista ce include 189 de ţări la capitolul oportunităților de dezvoltare a businessului. De asemenea, Ucraina a intrat în topul celor 26 de ţări-partenere ale Suediei cu prioritate în sfera de afaceri.

Tema principală a Forumului de afaceri de la Kiev a fost inovaţiile în business. Organizatorii forumului își doresc ca Suedia şi Ucraina să participe la proiecte inovaționale de amploare. În cadrul Forumului au fost puse în discuție căile de dezvoltare a unei afaceri IT în Ucraina, posibilitățile de îmbunătățire a climatului investițional, necesitatea modernizării legislației ucrainene în contextul normelor europene, căile de dezvoltare a regiunilor transfrontaliere din apropierea Poloniei, României, Republicii Moldova, Slovaciei și Ungariei.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

twelve + eighteen =