În Cernăuți va fi construită o fabrică pentru producerea uleiului de rapiță

producerea uleiului de rapita

Compania ucraineană ViOil a comunicat despre interesul său față de zona investițională Cernăuți. ViOil intenționează să construiască o fabrică pentru producerea uleiului de rapiță. Capacitatea de producție a fabricii de ulei va fi de 1500 tone pe zi.

Fabrica pentru producerea uleiului de rapiță va fi înființată în baza Combinatului de Ulei din Cernăuți, care a fost fondat în perioada Uniunii Sovietice și necesită, ca și alte asemenea fabrici, investiții și modernizare.

Este de menționat că în ultimii ani în Ucraina a crescut volumul de producere a uleiului de rapiță de 30 de ori. În anul 2015 în Ucraina au fost produse circa 148 mii tone de ulei, și aceasta în legătură cu creșterea cererii pe piața europeană, unde uleiul de rapiță este utilizat în industria alimentară și pentru producerea biocombustibilului. Unul dintre principalii cumpărători ai uleiului de rapiță este Italia, stat care achiziționează circa 32 la sută din volumul total de ulei de rapiță exportat de companiile ucrainene.

Este de menționat că în momentul de față ViOil este unul dintre cei mai prosperi exportatori de ulei de floarea soarelui din Ucraina. În componența grupului industrial ViOil intră Combinatele de ulei din Cernăuți și Vinnyțea, reprezentanțe comerciale în orașele Kiev, Vinnyțea, Moscova, Cernăuți ș.a. Înființată în 1992, compania ViOil a trecut printr-o perioadă a restructurării și după 2006 a încheiat contracte comerciale importante cu parteneri din UE și din întreaga lume.

Potrivit UkrAgroConsalt, lansarea unei noi linii de producție a uleiului de rapiță la Cernăuți nu va influența foarte mult piața regională, deoarece tendința generală constă în reducerea volumului de export a rapiței și creșterea volumului de producere a uleiului. Totuși, experții se așteaptă la o posibilă extindere a colaborării comerciale dintre Ucraina și China la capitolul exportului uleiului de rapiță, or, China este al doilea mare importator de ulei din Ucraina, după Italia, amintită mai sus.

G.M.

 

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

14 − 1 =