Cernăuți și Transcarpatia – regiuni mici cu investiții străine modeste (date statistice)

încredere

În ultimele 4 luni, investițiile directe în economia Ucrainei au constituit circa 2 miliarde dolari americani. Economiștii susțin că acesta este un rezultat pozitiv, dar mai ales neașteptat, deoarece, potrivit estimărilor din ianuarie 2016, volumul investițiilor eventuale era apreciat la nivelul de 1 miliard USD.

Potrivit economistului Tomash Fial, director general al companiei „Dragon Capital”, citat de Business-24, dacă în anul 2014 veniturile companiilor străine în urma investițiilor directe erau apropiate de zero, atunci în 2015 venitul a fost de 3,1 miliarde dolari, și aceasta în pofida evenimentelor tragice din estul țării.

Potrivit Comitetului de Stat pentru Statistică de la Kiev, investițiile directe în economia Ucrainei provin din peste 125 de state ale lumii. Printre principele state investitoare (82,9% din volumul investițiilor străine) se numără Cipru, Țările de Jos, Germania, Rusia, Austria, Marea Britanie, Insulele Virgine Britanice, Franța, Elveția, Italia și Suedia. Potrivit serviciilor ucrainene competente, Ucraina a realizat investiții directe în peste 47 de state ale lumii, marea lor majoritate în Cipru (93,5%), ce-i drept multe dintre aceste investiții sunt forme camuflate ale spălării de bani în zonele offshore.

Dacă analizăm structura investițiilor străine directe în Ucraina, observăm un dezechilibru la nivel regional, ce-i drept explicabil uneori. Așadar, circa 52 la sută dintre investițiile străine directe sunt concentrate în capitala țării, orașul Kiev. În capitală funcționează mai multe filiale ale marilor companii internaționale.

Pe cel de al doilea loc după volumul de investiții se află regiunea Dnipropetrovk (Dnipro, după redenumire), în care sunt amplasate cele mai multe capacități industriale de producție din zona Niprului. Alte regiuni: Donețk (4%), Harkiv (3,9%), Odesa (3,1%), Lviv (2,9%). Așadar, zona cu cele însemnate investiții directe din vestul țării este regiunea Lviv, care se învecinează cu Polonia, fiind semnificative acolo atât investițiile poloneze, cât și cele germane.

Regiunile din proximitatea României – Transcarpatia și Cernăuți – nu sunt lideri la capitolul investițiilor străine. 0,7 la sută din investițiile străine în Ucraina sunt concentrate în Maramureșul istoric (Transcarpatia) și doar 0,1 la sută – în regiunea Cernăuți. În acest mod, regiunea Cernăuți este outsider în acest „clasament investițional”, însă, merită menționat faptul că această regiune este și cea mai mică din Ucraina. Volumul de investiții străine directe în economia regiunii Cernăuți, care dispune de un mare potențial investițional de sorginte transfrontalier, a constituit la 1 aprilie 2016 – 59,8 milioane USD.

G.M.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

4 × 3 =