Un deputat de peste Prut riscă detenție pe viață. CEDO cere explicații

deputat

Un deputat din Parlamentul Republicii Moldova riscă detenție pe viață. Este vorba despre democratul Constantin Țuțu, inculpat într-un dosar penal ce datează încă din perioada în care acesta nu era deputat.

Deși recent Constantin Țuțu, care este și sportiv de performanță, a fost achitat în cauza privind omorul unui bărbat în 2012, avocatul victimei a contestat decizia și a cerut magistraților să dispună încarcerarea lui Constantin Țuțu pentru tot restul vieții sale.

Cazul a avut loc în 2012, în parcarea unui restaurant din preajma oașului Orhei. Atunci, potrivit materialelor dosarului, a fost omorât Alexandr Veretca, tată al unui copil. Din imaginile video de la fața locului, se vede cum victim este înconjurată de peste zece persoane, care împușcă în direcția mașinii în care se află acesta. În timp ce bărbatul încerca să fugă din zonă cu mașina, un glonte l-a atins în regiunea pieptului, astfel că acesta a murit pe loc. Ulterior, expertiza constată că în acea zi, în parcare, s-a împușcat din șapte arme.

Chiar dacă inițial pe numele lui Constantin Țuțu, mașina căruia a fost găsită la fața locului, a fost deschis dosar penal și acesta a fost dat în căutare, ulterior procurorii își retrag acuzațiile, astfel că deputatul este cercetat în continuare doar pentru „huliganism agravant”. Și la patru ani de la incident, Constantin Țuțu spune că a ajuns în zonă din întâmplare pledează nevinovat.

Dosarul a ajuns și în atenția Curții Europene pentru Drepturile Omului. Avocatul victimei, Roman Zadoinov, spune că acum o lună, magistrații din instanța europeană au cerut Guvernului Republicii Moldova explicații. Acestea s-au referit mai ales la condițiile în care lui Constantin Țuțu i-au fost suspendate acuzațiile omor și complicitate la omor, dar și unele detalii privind desfășurarea anchetei.

Chiar și așa, printr-o decizie luată recent de Judecătoria Orhei, de pedepse scapă toți figuranții în dosar, cu excepția tânărului Ion Corco­del, care ar fi recu­nos­cut că anume glontele din arma lui l-a omorât pe Veretca. Deși instanța l-a condamnat la opt ani de închi­soare, bărbatul se află și astăzi la libertate, după ce a părăsit sala înainte de pronunțarea deciziei. Din dispozitivul citit de magistrați, reiese că Ion Corcodel își va aștepta sentința Curții de Apel în libertate.

Anterior, solicitată să se expună pe marginea acestui caz, Curtea Constituțională a declarat că nu există o incompatibilitate între statutul de inculpat al unui deputat și imunitatea parlamentară a acestuia din moment ce infracțiunea ar fi fost săvârșită înainte ca alesul să ocupe fotoliul de deputat.

C.A.

NU SUNT COMENTARII

Transmiteti un mesaj

1 × five =